Nyíregyháza hírei

2013.07.22. 10:23

Az iskolákban nincs nyári szünet

Megyénk több iskolájában is felújítással telik a nyári szünet.

Megyénk több iskolájában is felújítással telik a nyári szünet.

A Nyírbátori Tankerület iskoláiban idén nyáron sem maradhatnak el a karbantartások, felújítások. – A nyári szünet sem hozott változást, partneri viszonyban igyekszünk felelős gazdái lenni az épületeknek, melyek hol jobb, hol rosszabb állapotban várják a meszelést, a tetőszerkezet javítását, a vakolatok pótlását, a parketták újracsiszolását, a radiátorok cseréjét, és sok-sok apróság kijavítását, hogy a következő tanévet is biztonságos és esztétikus környezetben kezdhessék meg a tankerület tanulói – mondja Gergely Zsolt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyírbátori Tankerületi igazgatója.

– A munka nagy részét az önkormányzatok közmunkásai végzik, csak a garanciát igénylő, és speciális szakmunka esetén vesznek igénybe vállalkozói szolgáltatást. Az anyagköltséget a tankerület állja, mely a néhány tízezer forinttól a több százezer forintig terjedhet. – Egyeztetés előzte meg az igények jóváhagyását, ugyanis egy nyáron nem lehet behozni évek, évtizedek lemaradását. A cél, hogy néhány éven belül minden iskola komfortos, esztétikus legyen, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a gyermekek a második otthonukban jól érezzék magukat, és a különbségek az oktatás háttérkiszolgálásának területén is csökkenjenek – tette hozzá Gergely Zsolt.

Cserélnek, felújítanak

Nyíregyházán több iskolát újít fel az önkormányzat mintegy 560 millió forintból. A Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményében felújítják az udvari betonburkolatot, a Vikár Sándor Zeneiskola egyes helyiségei a hangszerek védelme érdekében páraáteresztő vakolatot kapnak, a Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium ivóvíz-nyomásfokozóját cserélik ki, és felújítanak vizesblokkokat is, míg a Bem József Általános Iskolában a homlokzati nyílászárók cseréje történik meg a szünidő alatt – olvasható a város honlapján. – Azokat a munkákat vettük előre, amelyek nagyon fontosak és nem pályázatból történik a finanszírozásuk, hanem az önkormányzat saját erejéből valósítja meg – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Adományokból is szépülnek

A mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskolában szeptemberben a 107. tanévét kezdik, a harmadikat katolikus egyházi iskolaként. – A mátészalkai járás legnagyobb és a szatmári régió egyedüli katolikus általános iskolája vagyunk – büszkélkedett Dienes Béla iskolaigazgató, akitől megtudtuk: mintegy 60 millió forintot költ a Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye a tetőtér beépítésére, hasznosításra és a tetőszerkezet cseréjére. Öt új helyiséggel bővül az intézmény, igazodva az évről évre nagyobb gyermeklétszámhoz.

A régi szárnyban lévő nyílászárók cseréjét, az új épületrészben található ablakok felújítását, valamint a mellékhelyiségek, öltözők burkolatcseréjét az intézmény saját költségvetéséből fedezi. Az év elején rendezett iskolai jótékonysági bál 1,3 millió forintos bevétele is látványosan hasznosul majd. Hamarosan elkezdődhet az intézmény udvarának rekonstrukciója. A kertépítés- és szépítés, illetve a bejárati rész térkövezése után padokat, kerékpártárolókat telepítünk, az adományokból lábtenisz pályát, illetve szabadtéri játékokat szeretnénk vásárolni – összegezte Dienes Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!