Nyíregyháza hírei

2013.07.30. 13:20

Ragaszkodnak a Rajk Lászlóhoz

Nyíregyháza - A törvény betűje győz vagy az utca hangja? Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Nyíregyháza-Kertvárosban élők az utcanevek cseréje ellen.

Nyíregyháza - A törvény betűje győz vagy az utca hangja? Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Nyíregyháza-Kertvárosban élők az utcanevek cseréje ellen. A törvény szerint Magyarországon nem viselheti közterület olyan személy nevét, aki részt vett a XX. századi önkényuralmi rendszer kiépítésében, a politikai rendszer megalapozásában vagy fenntartásában, illetve egyetlen utcanév sem tartalmazhat olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely közvetlenül utal a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre. Nyíregyházán 11 utcát neveznek át ennek nyomán, ám van olyan utca, melynek lakói aláírásokat gyűjtenek a tervezett változtatás ellen. Megkérdeztük őket, miért ragaszkodnak Rajk Lászlóhoz, Alpári Gyulához, Károlyi Mihályhoz, Zalka Mátéhoz, Császy Lászlóhoz, Ságvári Endréhez, és miért tartják elszomorítónak a Mosolygó Antal és az Úttörő utca átkeresztelését.

A törvény betűje győz vagy az utca hangja?

A helyi önkormányzatokról szóló törvény előírásai alapján Nyíregyháza Megyei Jogú Város közigazgatási területén, a Magyar Tudományos Akadémia szakmai állásfoglalásának kikérése után, az utcanév-változtatás 11 közterületet érint, ezek átnevezésére a városi közgyűlés döntése alapján, várhatóan ősszel kerül majd sor.

[poll id="430"]

– A módosítás csak az utcák közterületi elnevezését érinti, az egyes ingatlanok házszáma nem változik, az érintett lakosságnak pedig egyetlen fillérjébe sem kerül a hivatalos okmányok cseréje – tájékoztatta lapunkat Rendes Sándor, a városháza sajtószóvivője, majd kifejtette: a változást követően Nyíregyházi Járási Hivatal Okmányirodája a személyi okmányokat díjmentesen, hivatalból kicseréli, az új okmányok átvételére az okmányiroda külön időpontot biztosít.

A gazdasági társaságok a változást illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül, 180 napon belül jelenthetik be a cégbíróságnak. A közüzemi szolgáltatókat, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Földhivatalát a polgármesteri hivatal értesíti a változásról, hogy a szükséges módosításokra saját hatáskörben intézkedjen.

Minden utcabeli aláírta

A lakosságot minden érintett körzetben a helyi önkormányzati képviselők személyesen, lakossági fórum keretében és szórólapon keresztül tájékoztatják a tudnivalókról. A Kertvárosi Általános Iskolában július 25-én, csütörtökön ismertette az átkeresztelendő utcák neveit, illetve az ezzel kapcsolatos terveket és teendőket a városvezetés, amit a résztvevők heves tiltakozása és felháborodása kísért.

– Kit érdekel, milyen párttag és politikai szereplő volt évtizedekkel ezelőtt Császy László? Negyven éve viseli a nevét az utcánk, ha eddig jó volt, jó lesz ezután is! Cseppet sem vagyunk kibékülve az új, Galánta utca elnevezéssel – nyilatkozta lapunknak Szuchánszki Jánosné, aki aláírásgyűjtést végzett az utcanév-változtatás megakadályozása érdekében. – Minden év augusztusában, idén hatodik alkalommal szervezzük meg a Császy László utcabált. Jövőre hirdessünk helyette Galánta bulit?

De nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy az utcánkban sok ágyban fekvő, beteg, idős ember él, nem hiányzik nekik ez a felesleges hercehurca! Többen abban is kételkednek, hogy valóban önköltségmentes lesz a sok okmánycsere. Több mint félszázan fejezték ki tiltakozásukat az aláírásukkal, a dokumentumokat leadtam a városházán. Kíváncsian várjuk a közgyűlés döntését szeptemberben – mondta a nyugdíjas asszony, aki azt is sérelmezte, hogy előzetesen nem kérte ki véleményüket, javaslatukat a városvezetés.

Pénzpazarlásnak tartják

A Mosolygó és a Rajk László utca lakói sem hagyták annyiban a dolgot. Szekeres Csaba több mint 100 tiltakozó aláírással érkezett a csütörtöki fórumra. – A Rajk László utcában élők túlnyomó többsége aláírta az ívet, egy-egy háztartásból többen is. Minket igazából nem az utcanév megváltoztatása zavar, hanem a sok utánajárás, amivel az okmánycserék járnak majd. Sok idős, beteg ember él az utcában, akik feleslegesnek tartják az „újrakeresztelést”. Ennél fontosabb dolgokra is költhetné adóforintjainkat az állam, például csapadékvízelvezetésre, pár éve ugyanis 1 méteres vízben állt a kertem, a garázs, egymillió forintos károm keletkezett, a helyzet azóta is megoldatlan. Bízom benne, hogy a városi közgyűlés mérlegeli majd az utcabeliek akaratát – mondta Szekeres Csaba, aki 1979 óta lakik a Magyar Népköztársaság egykori belügyminiszterének nevét viselő utcában.

 

Jelenlegi és tervezett utcanevek Nyíregyházán:

Alpári Gyula utca - Háromszék utca

Károlyi Mihály utca - Vandlik Márton utca

Zalka Máté utca - Czuczor Gergely utca

Császy László utca - Galánta utca

Mosolygó Antal utca - Meskó Pál utca

Rajk László utca - Nyitra utca

Úttörő utca - Templom utca

Darvas József utca - Geduly Henrik utca

Pálfi Ernő utca - Bencs László utca

Sziklai Sándor utca - Csáktornya utca

Ságvári Endre utca - Zágráb utca

 

- KM-PI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!