Nyíregyháza hírei

2013.09.12. 10:00

Jegyzet: Diákok közt szolgálnak

<em>Mindenkinek megvan a maga véleménye az iskolarendőrökről, pontosabban az iskolai bűnmegelőzési tanácsadókról, ugyanis hivatalosan ez a nevük. Még el sem kezdték a munkájukat, de már kaptak hideget-meleget. Egyesek azt hangoztatták, hogy nem úgy kell rendet teremteni az oktatási intézményekben, hogy a rendőrök félelemben tartják a tizenéveseket.</em> M. Magyar László jegyzetet.

Mindenkinek megvan a maga véleménye az iskolarendőrökről, pontosabban az iskolai bűnmegelőzési tanácsadókról, ugyanis hivatalosan ez a nevük. Még el sem kezdték a munkájukat, de már kaptak hideget-meleget. Egyesek azt hangoztatták, hogy nem úgy kell rendet teremteni az oktatási intézményekben, hogy a rendőrök félelemben tartják a tizenéveseket. M. Magyar László jegyzetet.Szerintük úgy kell nevelni, úgy kell alakítani a személyiséget, hogy maga a fiatal is belássa: eredményesen tanulni csak úgy lehet, ha rend és fegyelem van az iskolában. Persze, ez azokra az önkényeskedő és harcias szülőkre is vonatkozik, akik leginkább a jogaikat hangoztatják, de a kötelességeiket nem ismerik. A fanyalgók azt is felvetik, hogy nem könnyű megfogalmazni, mi is a bűnmegelőzési tanácsadók feladata. Ők ugyanis nem vagyonőrök, nem biztonsági emberek, akik vigyáznak az iskola rendjére vagy a rendezvényekre, hanem szolgálatban lévő rendőrökként dolgoznak az iskolában.

Mindazonáltal sokan azt sem értik, hogy mennyiben lesz más a most induló iskolarendőri program, mint amellyel már találkoztak az elmúlt években a diákok, hiszen akkor is tanácsokat kaptak a bűnmegelőzésekkel kapcsolatban. Van ebben az új programban egy kis ellentmondás is: az elképzelések szerint a legveszélyeztetettebb iskolákba küldenek rendőröket, ám vajon mi alapján döntik el, hogy mely intézmények tartoznak ebbe a kategóriába. Hogy érzik vajon magukat annak az intézménynek a diákjai és pedagógusai, amelyet így „megbélyegeznek”? Minden fiatalnak szüksége van jó tanácsra, felvilágosításra, figyelmeztetésre, nem kellene ilyen alapon egységesen minden iskolába rendőr?

Lelkendezni tehát még korainak tűnik a program hallatán, talán egy (tan)év múlva már okosabbak leszünk...

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!