Nyíregyháza hírei

2013.09.08. 16:22

Kortárs művészeti galéria nyílik Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2013. szeptember 8., vasárnap (MTI) - Európai uniós pályázati támogatással kortárs művészeti galériát nyit Nyíregyházán a helyi Mundus Virdis Kft. - közölte a tervezőirodát működtető cég ügyvezetője, társtulajdonosa az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2013. szeptember 8., vasárnap (MTI) - Európai uniós pályázati támogatással kortárs művészeti galériát nyit Nyíregyházán a helyi Mundus Virdis Kft. - közölte a tervezőirodát működtető cég ügyvezetője, társtulajdonosa az MTI-vel.

Barota György elmondta: az EastART Galériát a Kulturális-turisztikai szolgáltatások bővítése Nyíregyházán elnevezésű projekt keretében hozzák létre, a kiállítóhelyet várhatóan októberben nyitják meg.

A városban egy helyi védelem alatt álló polgári házat alakítanak át a Nádor utcán több mint 28,5 millió forintból. A költségekhez mintegy 20 millió forint összegű támogatást kaptak az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól. A cég 8,5 millió forintot meghaladó saját forrással egészítette ki az uniós támogatást, emellett az épület külső rendbe téltelét, akadálymentesítését, valamint egy parkoló kialakítását is vállalta.

Barota György tájékoztatása szerint a művészeti galéria megnyitásával a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alkotó kortárs művészek otthonát szeretnék létrehozni, továbbá lehetőséget akarnak teremteni a határokon túli, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai képzőművészeknek is a bemutatkozásra.

Hozzátette, hogy a kft. egy közhasznú egyesületet is működtet, amely gazdasági és kulturális kapcsolaterősítő tevékenységet végez a Szabolccsal szomszédos Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában.

Gonda József, a galériaprojekt kommunikációs cégének ügyvezetője azt közölte az MTI-vel, hogy a létrejövő képtár négy kiállítótermében a kortárs művészek alkotásainak gyűjteményét mutatják majd be. Az állandó kiállítás mellett alkalmi tárlatokat is szerveznek egy-egy képzőművész munkájának bemutatására. A galéria továbbá alkalmas lesz irodalmi és zenei programok, hangversenyek rendezésére, így több művészeti ág kortárs alkotóinak teremt bemutatkozási lehetőséget.

Gonda József megemlítette még, hogy a nyíregyházi EastART Géléria működtetőinek céljai között szerepel ismeretterjesztő, közösségi és oktatási rendezvények szervezése is.

A projekt uniós támogatással megvalósuló része már lezárult, a kortárs művészeti gyűjtemény kialakítása van hátra az októberi nyitásig.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!