Nyíregyháza hírei

2013.10.26. 10:36

A Móricz-kultusz elkötelezett ápolója

Nyíregyháza - Idén dr. Szilágyi Zsófia irodalomtörténész kapta a Móricz Zsigmond emlékplakettet.

Nyíregyháza - Idén dr. Szilágyi Zsófia irodalomtörténész kapta a Móricz Zsigmond emlékplakettet.

„Amiben nem ismerünk tréfát...” – előadások a humor és az irodalom kapcsolatáról címmel érdekes és tartalmas előadáscsokrot „nyújtott át” az irodalomszeretőknek pénteken a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület (MZSKE), a Móricz Zsigmond-emlékplakett átadásának kísérő rendezvényeként.

Nagy Balázs az elfeledett XX. századi mulattatóról, Tersánszky Józsi Jenőről, Szi­lágyi Péter irodalmár a Csukás István munkáiban megjelenő játék, humor, komikum hármasáról tartott előadást.

Hamar Péter irodalomtörténész, Biczák Péter, a szentendrei Móricz Zsigmond Társaság ügyvezető alelnöke, és a Móricz Zsigmond irodalmának tudós vizsgálatáért emlékplakettel kitüntetett dr. habil Szilágyi Zsófia irodalomtörténész Móricz Imre Kirekesztetten című könyvéről fejtették ki gondolataikat.

A Móricz Zsigmond-emlékplakett idei díjazottja, Szilágyi Zsófia laudációjából kiderült, szokatlanul üde jelenség a magyar irodalomban: mintegy 20 éve jelennek meg publikációi a magyar és orosz irodalomról hazai és külföldi médiumokban.

Móricz Zsigmond életművének 2005 óta „megszállott” kutatója, ennek gyümölcse az idén áprilisban megjelent, 780 oldalas Móricz Zsigmond című nagymonográfia, amely a teljes írói életművet felöleli.

Szilágyi Zsófia nemcsak az ismert vagy eddig ismeretlen élettényeket, dokumentumokat helyezi más összefüggésbe, a szépirodalmi Móricz-művek újraértelmezésére, esztétikai átértékelésére is bátran vállalkozik.

- KM-PI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!