Nyíregyháza hírei

2013.10.09. 12:37

Az idén háromezer közfoglalkoztatott Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2013. október 9., szerda (MTI) - Az idén várhatóan eléri a háromezret a közfoglalkoztatottak száma Nyíregyházán - közölte a program szervezését ellátó helyi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán.

Nyíregyháza, 2013. október 9., szerda (MTI) - Az idén várhatóan eléri a háromezret a közfoglalkoztatottak száma Nyíregyházán - közölte a program szervezését ellátó helyi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón szerdán.

Bocskai Péter elmondta: a közfoglalkoztatás 2013-as költsége több mint 800 millió forint lesz a nyírségi nagyvárosban, ahol 10 százalék alatti a munkanélküliség.

A múlt évben 1931-en jutottak ideiglenes munkához a település lakói közül a közfoglalkoztatási program keretében, amelynek költsége akkor 574 millió forint volt.

Takács Miklósné, a helyi önkormányzat tulajdonában lévő cég közfoglalkoztatási csoportvezetőjének tájékoztatása szerint szeptemberig 2435-en kaptak hat és 8 órás közfeladatot Nyíregyházán. Hozzátette: ez minden idők legmagasabb közfoglalkoztatotti dolgozói létszáma a szabolcsi megyeszékhelyen, s június óta a résztvevők száma folyamatosan meghaladja a havi ezret.

Szeptemberben további 286 állástalan embernek adtak munkát, akiknek a foglalkoztatási szerződése 2014. február utolsó napján jár majd le.

A november elsején induló és a jövő év április 30-ig tartó téli közfoglalkoztatási programban is vesznek még fel munkanélkülieket, a keretszám később válik véglegessé. A számítások szerint az biztosra vehető, hogy az idei programban a foglalkoztatottak száma eléri a háromezret - emelte ki Takács Miklósné.

A tavalyi áthúzódó projektekkel együtt eddig 12 közfoglalkoztatási program indult Nyíregyházán, három-nyolc hónap közötti alkalmazással. A többség hat órában lát el közfeladatokat, egyes munkakörökben viszont 8 órás a munkavégzés. Az utóbbiak közé a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők tartoznak, s ők szervezői, munkavezetői és irányítói feladatokat is ellátnak a program keretében.

A közfoglalkoztatottak többsége városüzemeltetési munkát végez, köztisztasági, környezetvédelmi, parkfenntartási, parlagfű irtási, valamint csatornatisztítási feladatokat lát el. A többiek pedig az önkormányzati intézményeknél, gazdasági társaságoknál, illetve civil és egyházi szervezeteknél dolgoznak.

Az ügyvezető igazgató a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy az Állami Számvevőszék a közelmúltban vizsgálta és értékelte a közfoglalkoztatást az ország 64 településén. Az ÁSZ megállapítása szerint a nyíregyházi önkormányzat és gazdasági társasága, a helyi városüzemeltető kft., a budapesti és a hajdúböszörményi helyhatósággal, illetve annak érintett gazdasági társaságával együtt kiemelkedően végzi a közmunka szervezését - mondta Bocskai Péter.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!