Nyíregyháza hírei

2013.10.10. 10:11

Csillagászati égboltkémlelés Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2013. október 10., csütörtök (MTI) - Égboltkémlelésre várják az amatőr csillagászokat október 11-én, 14-én és 15-én, illetve november 11-13, valamint december 9. és 11. között Nyíregyházán, ahol a helyi főiskola csillagvizsgálójában tartanak távcsöves bemutatókat.

Nyíregyháza, 2013. október 10., csütörtök (MTI) - Égboltkémlelésre várják az amatőr csillagászokat október 11-én, 14-én és 15-én, illetve november 11-13, valamint december 9. és 11. között Nyíregyházán, ahol a helyi főiskola csillagvizsgálójában tartanak távcsöves bemutatókat.

Szőllősi István főiskolai tanár, a Nyírségi Amatőrcsillagász Egyesület alapító tagja csütörtökön elmondta az MTI-nek: az intézmény távcsövével a Hold távolságából, ami 383 ezer kilométer, már egy 2 km átmérőjű krátert is észre lehet venni. Így a naprendszer közeli égitesteit vehetik szemügyre az érdeklődők, csillagképeket, galaxisokat, nyílt- és gömbhalmazokat, ködjelenségeket vizsgálhatnak meg. Természetesen figyelemmel kísérhetik az éppen látható változásokat is, a vándorló objektumokat, feltűnő üstökösöket, meteorokat, vagy az átalakuló Hold-fázisokat.

A távcsövezést kiegészíti a digitális fényképezés, amelynek eredményeként a halványabban észlelhető égi objektumok részletei tárulnak fel a kíváncsi szemek előtt. A távcsőben csak kékesszürkének látott égitestek a felvételeken igazi színűket is megmutatják kémlelőiknek.

Szőllősi István tájékoztatása szerint a szabolcsi amatőr csillagászoknak nem csak a Nyíregyházi Főiskola csillagvizsgálója teremt jó lehetőséget a naprendszer egy részének távcsöves megfigyelésére, hanem Bátorliget környéke is. A Nyírbátorhoz közeli, a magyar-román határ mentén fekvő település külterülete ugyanis szinte mentes a fényszennyezettségtől, és a községet övező kisebb dombokról a teljes égbolt körpanorámája látható a tiszta légtéren át.

Bátorliget határában az esti, éjszakai sötét égbolton sokkal több égitestet figyelhetnek meg a távcsövezők, mint egy kivilágított városban, vagy nagyobb településen, ahol jelentős a fényszennyezettség. Akár több tízezer égi objektumot térképezhetnek fel, így a nyírségi települést ma már a híres magyarországi csillagászhelynek számító Ágasvárral, Hortobággyal, Ráktanyával és Szentlélekkel egy sorban emlegetik az asztronómiával foglalkozók.

A Nyírségi Amatőrcsillagász Egyesület egyik alapító tagja, Béres Gábor, 2008-tól rendszeresen szervez égbolt-megfigyelő táborokat Bátorligeten, ahol úgynevezett Messier-Maratonra várják a távcsövezőket. A névadó Charles Messier francia csillagász, aki 1758-82 között állított össze egy katalógust a legfényesebb mélyég-objektumokról, nyílt- és gömbhalmazokról, ködökről, galaxisokról. Listáját napjainkban elsősorban amatőrcsillagászok használják, mert sok viszonylag fényes, könnyen megfigyelhető mélyég-objektum szerepel benne.

Bátorliget természeti érintetlensége egyébként a jégkorszak előtti időkből fennmaradt őslápjáról is híres. A fokozottan védett 50 hektáros területnek példátlanul fajgazdag a növény- és állatvilága a régi időkből, ott él például a szigorúan védett elevenszülő gyík is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!