Nyíregyháza hírei

2013.10.14. 19:40

Olvasóink írják - A mézédes források földjén

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tokaj-hegyaljai turisztikai látványosságokat bemutató füzeten olvastam Tarcalról, „a mézédes források földjéről”.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Tokaj-hegyaljai turisztikai látványosságokat bemutató füzeten olvastam Tarcalról, „a mézédes források földjéről”. Ezt tapasztaltuk – immár 9. alkalommal – mi is, a H.A.T. (Hegyaljai Alkotók Társulása) és a Mait (Magyar Alkotók Internetes Társulása) szervezésében évente megtartott alkotótábor résztvevői. E jeles eseményre az ország minden részéről érkeznek írók, költők, képzőművészek, művészetbarátok. Az idei tábor 2. napján képzőművészeti kiállítás nyílt a Borfaluban. A szabolcsi alkotók sorában ott volt Török Ferencné (T. Bognár Márta) nyíregyházi prózaíró is, akinek Életmű-díjjal ismerték el a kulturális élet terén végzett tevékenységét. Lupsa Józsefné (L. Gál Mária) kótaji alkotó a Mait ez évi pályázatán több kategóriában is „dobogós helyezést” ért el! A sóstóhegyi Vengrinyák János vers- és prózaíró a saját költeményét mondta el a kiállítás megnyitóján. A bodrogkeresztúri idősek otthonában szép versek, prózák, dalok is elhangzottak, közösen a bentlakókkal.

Pagonyi Szabó János


Fő az optimizmus!

A magyar pesszimista nép, ezt minden évben alátámasztja egy-egy közvélemény-kutatás. Robotolunk, mert kell a „lé”, hiszen egy átlagos család életéhez már hozzá tartozik a számítógép, az internet, a kábeltévé, a mobiltelefon, és az autó sem luxuscikk már. Nagyok az igényeink, ezért sopánkodunk reggeltől estig! Pár évtizede még azt sem tudták az emberek, mi fán terem az internet, az okostelefon! Ahogyan teltek-múltak az évek, a fejlettebb országokból érkezett „luxuscikkek” fokozatosan hétköznapi dolgokká váltak. A minap ráakadtam egy programra a neten, amely kiszámolja bérviszonyom alapján, hogy hanyadik leggazdagabb ember vagyok a világon. Az éves átlagkeresetem éppen meghaladja az évi nettó egymillió forintot, ez alapján kiderült: nálam szegényebb a Föld lakosságának 82%-a! Szóval, nincs okunk pesszimizmusra, mert egy átlagos, minimálbéren foglalkoztatott hazai munkavállaló is benne van a világ leggazdagabb emberei között!

Lintényi Levente


Nem holmi hókuszpókusz!

A diszlexia, a diszgráfia, diszkalkulia, a hiperaktivitás, a figyelemzavar, illetve egyéb érzelmi és szociális zavarok is szóba kerültek október 3-án azon a Brüsszelben rendezett Diszlexia konferencián, amely a tanulási zavarral élőkre hívta fel a figyelmet. Sir Michael Kalmár, az EDA (Európai Diszlexia Egyesület) elnöke megfogalmazta: a különböző kommunikációs problémákkal küzdő gyerekekre gyakran rásütik a lusta vagy buta jelzőt, ami óriási hiba. A diszlexiával élő felnőttek gondjait taglalva számos lehetőség fogalmazódott meg, hogyan lehetne támogatni ezeket az embereket a munkahelyükön. Örülök, hogy pedagógusként és mint diszlexiás, diszgráfiás felnőttként is részt vehettem ezen a konferencián. Jó volt látni azt, hogy például az Európai Bizottságban már nem azon vitatkoznak szakemberek, hogy léteznek-e a felsorolt tanulási zavarok, hiszen ezt még nekem is igen részletesen oktatták a Nyíregyházi Főiskolán pszichológiából és pedagógiából is. A pedagógusképzésnek mindig részei voltak a tanulási zavarokkal foglalkozó tananyagok, mégis, mintha a pedagógus kollégák egy része nem létező hókuszpókusznak tekintené. Európai szinten a vita már a fejlesztés lehetőségeiről folyik! George Zissimos, a konferencia egyik felszólalója elárulta, hogy az Erasmus+ programban az elkövetkező 7 évben 14 milliárd eurót fordítanak majd oktatásra!

Vaskó Ilona

Nyíregyháza


Hagyományőrző nap Czine Mihály emlékére

Czine Mihály emlékére népdal-néptánc hagyományőrző napot rendezett a közelmúltban a Hodászi Czine Mihály Nyugdíjasklub az önkormányzattal közösen. A hagyományőrző szándékkal útjára indított program osztatlan sikert aratott. Sokan voltak, akik anyagilag és erkölcsileg, illetve munkájukkal segítették a rendezvény lebonyolítását. Tizenöt klub színesítette a napot a részvételével, még Kárpátaljáról is érkeztek vendégeink! A népdal-néptánc hagyományőrző napon Czine Mihály családtagjait, hozzátartozóit is körünkben üdvözölhettük. Klubvezetőnk, Árkosi Gyuláné időt és fáradságot nem kímélve dolgozott az ünnepség sikeréért.

Pócsi Andrásné

klubtag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!