Nyíregyháza hírei

2013.10.22. 07:14

Zenés mese a furfangos legényről

Nyíregyháza - Mostantól már nemcsak Bóbita és Kutyafülű Aladár lesz a gyerekek jó ismerőse, hanem Csalóka Péter is...

Nyíregyháza - Mostantól már nemcsak Bóbita és Kutyafülű Aladár lesz a gyerekek jó ismerőse, hanem Csalóka Péter is...

A Móricz Zsigmond Színház új nagyszínpadi bemutatója nekik szól: azoknak, akik óvódás koruktól mondogatták-dünnyögték, hogy „Őszi éjjel izzik a galagonya”, meg „Jön a kocsi, most érkeztünk, alaposan eltévedtünk...”. A nyíregyházi teátrum méltóképpen tiszteleg a legjelentősebb magyar költők között számon tartott Weöres Sándor emléke előtt. (Aligha van olyan magyar diák, aki ne találkozott volna a száz esztendeje született szerző ritmuskísérleteivel...)

A hallatlanul termékeny alkotó műhelyében azonban nemcsak lírai darabok születtek, hanem drámák is (Octopus, avagy Szent György és a sárkány, A holdbéli csónakos, Theomachia, A kétfejű fenevad, stb.) A Csalóka Péter 1950-ben keletkezett bábjáték, amely azonban kitűnően játszható: néhány remek színészi feladatot kínál. Az eredeti szövegkönyv dalszerű betétekkel ellátott prózai mű: a Tasnádi Csaba rendezte változat (dramaturg: Szokolai Brigitta) a költő legismertebb, megzenésített „gyermekverseit” is beemeli a játékba. (A Kazár Pál zenei vezetésével létrejött produkció így Weöres Sándor világába történő egyfajta bevezetésnek is felfogható...)

Győz az igazság

A hetven perces bemutató a tiszteletadás gesztusával (a költő hatalmasra vetített arcképével, majd rövid mozgóképi bejátszással) kezdődik, hogy aztán a „színház a színházban” ötletét kamatoztató módon, a reménybeli ifjú nézők interaktivitását megcélozva indítsa el a cselekményt... A történet az ostoba, hatalmaskodó bíróról és az őt (természetesen) háromszor megcsúfoló, furfangos legényről szól. A székely népmese alapján írott mű főszerepét Gyuris Tibor alakította: szellemesen formálta meg a végtelenül buta, ám cezaromán bírót. Felesége hálás szerepében sikeresen debütált Palicz Eszter Alma, miként a fortélyos Csalóka Péterként ügyes volt Budai Norbert.

Művelt énekhangjával tűnt ki az ő hitveseként Munkácsy Anita. Tasnádi Csaba jó tempójú rendezésében (látvány: Varjas Zsófi) a színház tánckarának odaadó közreműködésével (koreográfia: Szilágyi Zsolt) megvalósuló, humort, vidámságot, játékosságot, dalt (és persze, tanulságot) vegyítő előadás született. A táncosok (Bajusz Emőke, Csontos Noémi, Dubrovka Tamara, Vámosi Judit, Holló Arnold, Kertész Zsolt, Vámosi Gergely, Vámosi Máté) alakította nép a végén elzavarja a feladatára alkalmatlan bírót. Győz az igazság. Legalább a mesében...

Karádi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!