Nyíregyháza hírei

2013.11.27. 09:34

Fogd a pénzt és huss?

Nyíregyháza - Több tízezer kiskereskedő került slamasztikába, mert visszavonták a pénztárgépük forgalmazási engedélyét. A jogkövető vállalkozók nem tudják, mitévők legyenek.

Nyíregyháza - Több tízezer kiskereskedő került slamasztikába, mert visszavonták a pénztárgépük forgalmazási engedélyét. A jogkövető vállalkozók nem tudják, mitévők legyenek.Horányi Zoltán vállalkozó jogkövető módon járt el: egy ismert pénztárgép-forgalmazó cégtől online pénztárgépet rendelt, hiszen a törvényi előírás értelmében január elsején nem nyithat ki, akinek nincs ilyen eszköze.

– Kiválasztottam, melyiket kérem, ők átvették a rendelést és a 30 ezer forint foglalót. Nem sokkal később kaptam egy elektronikus levelet, amiben elküldték a pénztárgép tanúsítványát, ami nem azonos azzal a típussal, amit én igényeltem, ráadásul szállítani is később fognak. Felkerestem a céget, ahol azt mondták: pénzt nem tudnak visszaadni, vegyem fel a kapcsolatot a dél-koreai gyártó céggel...

– Azzal próbáltak nyugtatni, hogy a törvény változni fog, és nem december 31. lesz a határidő a pénztárgépek kötelező cseréjére, hanem március 31. Ezt persze nem tudták írásba adni, így retteghetek a NAV ellenőrzésétől. Ráadásul, ha a megrendelt és a tanúsítványban szereplő pénztárgép nem azonos típusú, a hatóság bezárhatja a boltot. Csapda helyzetbe kerültem – panaszolta Horányi Zoltán, aki nincs egyedül ezzel a problémával.

„Ugyan miből fizessem ki?”

– Kétségbeesetten várom az újabbnál újabb híreket a pénztárgép-átállással kapcsolatban. Úgy tűnik, a döntéshozókat cseppet sem érdekli, hogy a kisvállalkozók, mint én is, hogyan fogják finanszírozni a modernizációt. Idén márciusban kezdtem a vállalkozásomat, semmilyen támogatást nem kaptam az induláshoz. Még ki sem nyitottam az üzletem, már több tízezer forint adót kellett befizetnem. Most itt az újabb csapás, a pénztárgépek kötelező cseréje. Kezdő vállalkozóként ugyan miből fizessem ki? – kereste meg lapunkat panaszával egy 25 éves egyéni vállalkozó.

– Az állam 50 ezer forintos támogatását sajnos nem tudom igénybe venni, mert máig nyögöm a súlyos adókat, ráadásul a legolcsóbb online kassza áfával együtt 175 ezer forintba kerül, ehhez jönnek még az egyéb költségek (beköttetés, internet, karbantartási díj), így körülbelül 200 ezer lesz a vége. Az pedig egyenesen nevetséges, hogy ha valaki megveszi az „okoskasszát”, az végérvényesen az ő tulajdona lesz, tehát nem adhatja el a vállalkozás megszűnése, csődje esetén – folytatta olvasónk, majd így zárta gondolatait: – Mit lehet tenni? Miért nem dolgoztak ki a kisvállalkozóknak egy pénztárcabarát pénztárgépcsere ajánlatot? Nehéz családi körülményekből igyekeztem kitörni, mertem álmodni, küzdeni, most úgy érzem, eltaposnak. Ne csodálkozzunk, hogy a fiatalok manapság inkább külföldön keresnek munkalehetőséget!

Visszavonták az engedélyt

A hírek szerint nem megy gördülékenyen az átállás. Bár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közelmúltban arról tájékoztatta a sajtót, hogy gyors, egyszerű és biztonságos lehetőséget kínál azok számára, akiknek még nincs visszaigazolt megrendelésük érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező és ténylegesen forgalomba hozható pénztárgépre, tegnap már arról szóltak a hírek, hogy visszavonták az egyik online pénztárgép forgalmazási engedélyét, melyre 50 ezer forintos állami támogatást lehetett igényelni nyáron. A megyei kis- és középkereskedők közül rengetegen kifizették ennek a típusnak a több mint 30 ezer forintos foglalóját.

A másodfokú eljárást lefolytató Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) helyben hagyta az elsőfokú döntést, tehát a szóban forgó típus nem kaphat forgalmazási engedélyt, a döntés ellen több fellebbezésnek nincs helye, így 80-85 ezer kereskedő önhibáján kívül került slamasztikába. Azok az ügyfelek, akik már befizették a készülékre a foglalót, azt nem veszítik el – nyilatkozta hétfőn a pénztárgép-forgalmazó cég.

Varga Imréné egy divatüzletet vezet a megyeszékhely szívében. – Nem volt mit tenni, időben leadtuk a géprendelést, megigényeltük a támogatást, befizettük a foglalót és vártunk. A kiválasztott típust visszavonták, ezért módosítani kellett a megrendelést. Karácsony előtt tér be a legtöbb vásárló, remélem, nem akkor fognak bajlódni a beüzemeléssel – mondta az üzletasszony.

Ruházzon be az állam!

– A pénztárgép, amit megrendeltem, nettó 128 ezer forintba került. Ennek az áfával növelt végösszege jóval több, ehhez jön még majd a bekötési díj, a mobilnet havidíja, a régi pénztárgép törlésének adminisztrációs költsége, ennek fényében mennyit is ér az 50 ezer forintos állami támogatás? – kérdezett vissza Kassák László vállalkozó, egy nyíregyházi mobiltelefon szerviz vezetője.

– Felháborító, hogy az intézkedéstől közel 100 milliárdos pluszbevételt remélő kormány a mi zsebünkből kötelez minket az online pénztárgépeik beszerzésére és üzemeltetésére, majd zsebre rakja a hasznot! Ez kb. olyan, mintha a rendőrség az autósoktól kalapolná össze a traffipaxra valót, aminek segítségével később megbüntetheti őket! – fogalmazott a fiatal vállalkozó.

KM-PS, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!