Nyíregyháza hírei

2013.11.29. 09:21

Százmilliók jutnak közmunkára

Nyíregyháza, Tiszaszentmárton, Paszab - A megye minden települését érinti a 21 500 embert foglalkoztató téli közmunka program.

Nyíregyháza, Tiszaszentmárton, Paszab - A megye minden települését érinti a 21 500 embert foglalkoztató téli közmunka program.

 Nyíregyházán a téli időszakban több mint 1238-an vehetnek részt a NyírVV Nonprofit Kft. által szervezett közmunkaprogramban – tájékoztatta lapunkat Bocskai Péter, a cég ügyvezetője.

– Közülük 570-en különböző képzésekbe kapcsolódhatnak be, 70-en betanító jellegű oktatáson parkgondozást, kisgépkezelést, karbantartó munkát, betonkészítést, térkövezést, elsősegélynyújtást és házi betegápolást tanulhatnak. Alapkompetencia képzésen vehet részt 500 közfoglalkoztatott, akik így felfrissítik már meglévő iskolai ismereteiket, írásbeli és szóbeli kommunikációt tanulhatnak, és felkészítik őket a munkavállalásra.

– A képzéseket elsősorban alacsony iskolai végzettségűek számára szervezzük, de érettségivel, szakmával rendelkezők is jelentkeztek a tanfolyamokra. Az oktatással eltöltött hónapok is nyolc órás munkavégzésnek számítanak. A képzések december 1-jétől március 31-éig tartanak, majd azt követően április végéig munkát végeznek a résztvevők – derült ki a részletekről.

A NyírVV a hideg évszakban további 668 közfoglalkoztatottat alkalmaz, akik városüzemeltetési és intézményi feladatokat látnak el. A tavalyi áthúzódó projektekkel együtt idén már mintegy 800 millió forintból 17 közfoglalkoztatási programot indított a kft.

Bocskai Péter elmondta: június óta a programokban egy időben bekapcsolódók száma folyamatosan meghaladja az 1000 főt, amely csaknem kétszerese a korábbi évek hasonló időszakában foglalkoztatottak számának. A programok résztvevőinek létszáma év végére eléri a háromezret.

Megbecsülik a munkát

A több mint 1200 lelkes Tiszaszentmárton évek óta pályázik sikeresen közfoglalkoztatási programok lebonyolítására.

– Településünkön a munkanélküliségi ráta igen magas. A foglalkoztatottak számára ez jelenti a fő megélhetési forrást, az itt élők nemcsak számítanak a közfoglalkoztatásra, hanem meg is becsülik a munkát – mondta el lapunknak Takács Edina, a község megbízott aljegyzője.

– Ebben az évben mintegy 100 millió forintot fordíthatott az önkormányzat a Start közmunkaprogram keretében a munkabérre és dologi eszközök beszerzésére. Indítottunk illegális hulladék lerakók felszámolási, belvíz-elvezetési és mezőgazdasági programokat, valamint részt veszünk a november elsején indult téli közfoglalkoztatásban is – sorolta az aljegyző. A közmunkában résztvevők száma eléri a településen a 100-at, s a zöldség- és gyümölcstermesztéstől, a belvízelvezető-rendszer építéséig szerteágazó az elvégzett munka.

– A téli közfoglalkoztatásba 22 embert tudunk bevonni, és valamennyien részt vesznek valamilyen képzésen, többségük az alapkompetenciák fejlesztését szolgáló tanfolyamon – tette hozzá az aljegyző. Elmondása szerint a programokhoz nem volt szükség önkormányzati önerőre, de minden esetben, amikor a finanszírozott keret kevésnek bizonyult – például eszközbeszerzéseknél – a képviselő-testület döntése alapján kiegészítették azt.

KM

Két és fél hektáron gazdálkodnak majd

Tajthy Péter, Paszab polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy a téli közmunka-programban huszonöten alapkompetencia-képzésen, tizenketten segédmunka-programban vesznek részt, illetve tizenhatan házi segítségnyújtást végeznek.

Korábban a Start munka­program keretein belül mezőgazdasági mintaprogramra ruházott be a település.

– Mindez a számok nyelvén annyit jelent, hogy a jövőben 2,5 hektárnyi földterületen gazdálkodunk, mely a település egészét ellátja fontos terményekkel, élelmiszerekkel. Ezentúl mezőgazdasági gépeket, illetve földművelésre alkalmas eszközöket is nyertünk, melyeknek a közeljövőben épül majd a most megnyert kétmillió forintból egy géptároló, ahol a gépeket, traktorokat tudjuk raktározni. Az épület alatt kialakítunk egy pincét, melyben a megtermelt élelmiszereket tudjuk tárolni. Az épület alapjaihoz szükséges földmunkálatokat elkezdtük, az építéshez szükséges vasanyagokat is beszereztük – mondta Tajthy Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!