Nyíregyháza hírei

2013.11.17. 10:34

"Tanévzáró" a polgárőröknél

Nyíregyháza - Felkészült polgárőr, nagyobb biztonság – címmel képzést kaptak a megyei polgárőr egyesületek tagjai, amiről az MRFK épületében szombaton oklevelet vehettek át.

Nyíregyháza - Felkészült polgárőr, nagyobb biztonság – címmel képzést kaptak a megyei polgárőr egyesületek tagjai, amiről az MRFK épületében szombaton oklevelet vehettek át.

Az eseményen az Országos Polgárőr Szövetség elnöke Túrós András használta a kifejezést „tanévzáró”. Ezzel arra utalt, hogy lezárult egy oktatásokkal teljes esztendő.

Czidor Mihály városi elnök megköszönte a nyíregyházi önkormányzat nevében megjelent Jászai Menyhértnek, hogy a város egy 1000 négyzetméteres területet adott át gyakorlópálya céljára a polgárőröknek, ugyanis az elméleti alapokat be is kell gyakorolni, hogy hatékonyan védhessék értékeinket. A Megyei Rendőr-főkapitányság technikai segítséget adott, amivel a tervek szerint 2014. végére egész Nyíregyházát lefedik a polgárőrök saját rádiórendszerükkel.

Somogyi János a szövetség megyei elnöke elmondta: ez a kezdet, hiszen Nyíregyháza az egyes számú körzet, de mellette még további tizenegy körzet van, ami hasonló fejlődésre vár. Azt kérte a jelenlévőktől, hogy a törvényt minden körülmények között tartsák be, úgy senkinek nem lehet baja, és ha a feladat teljesítés során váratlan, megoldhatatlan akadállyal kerülnek szembe, támaszkodjanak a rendőrök segítségére, hiszen egymásnak partnerei.

Az MRFK bűnügyi igazgatója dr. Balogh Barnabás r. ezredes elmondta: a projekt záróünnepsége bizonyítványosztással ér véget. Az rendszerváltás korára visszanézve a lakosság részéről jogos igény merült fel a nagyobb biztonságra. A közbiztonság megteremtése a rendőrség dolga, de az már köztudott, társak nélkül ez nem végezhető el sikeresen. Ebben pedig évek óta első számú partnere a rendőrségnek a polgárőrség. Miután a szolgálatért fizetség nem jár, - az egykori tiszavasvári polgárőr parancsnok szavait idézve – polgárőr tallérral, vagyis a köszönet szavaival tudja a rendőrség és a lakosság elismerni a biztonságérzetet.

Az oklevelek átadása előtt dr. Túrós András kiemelte: a polgárőrök nem amatőr, hanem félprofi bűnmegelőzők. Korábban, a jogszabályi támogatás nélkül, önkéntesen végzett tevékenység mára törvénnyel megerősítve a lakosság támogatásával találkozik. Új igazolványok lesznek kiadva, és a polgárőrt a formaruhája is azonosítani fogja. Az ország sem hálátlan, hiszen a munka feltételeihez támogatásként már idén is meghaladja az egy milliárd forintot, ennek szintje az elképzelések szerint a jövőben sem csökken. A kormány stratégiai szövetségesnek tekinti a polgárőrséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!