Nyíregyháza hírei

2013.12.12. 19:19

Államtitkári elismerés

Nyíregyháza - Iskolánk tanulóinak példás teljesítménye lenyűgözte Klinghammer Istvánt.

Nyíregyháza - Iskolánk tanulóinak példás teljesítménye lenyűgözte Klinghammer Istvánt.Nagy megtiszteltetés érte nemrégiben a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumot: Eötvös József születésének 200. évfordulója alkalmából Klinghammer István, Magyarország felsőoktatásért felelős államtitkára tartott előadást az iskolánkban. A magyartanárnőnk, dr. Murányiné Csorba Zsuzsanna minket kért meg arra, hogy a jeles vendégeknek mutassuk be a Kölcsey történetét néhány percben egy iskolatörténeti prezentáció segítségével.

Szinte mindenki nyelvvizsgázik

Mindenki izgatottan várta, vajon mi újat és érdekeset tudhatunk meg a magyar felsőoktatás múltjáról, jelenéről. A 12. évfolyamnak különösen fontos volt ez a közelgő továbbtanulás miatt. Nemcsak iskolánk, hanem a város és a megye vezetősége is szívélyesen üdvözölte vendégünket, Klinghammer Istvánt, és érdeklődve figyelték a prezentációnkat, amiben természetesen szerepelt az iskolánk képzési szerkezete, illetve az, hogy milyen sok nyelvet lehet tanulni gimnáziumunkban. Az államtitkár úr érdeklődését az keltette fel leginkább, hogy a végzős évfolyamokon milyen magas a nyelvvizsgák száma, hiszen az elmúlt tanév végén is 92%-os volt ez az arány! Külön gratulált ahhoz, hogy sokan több nyelvvizsgával is rendelkeztek.

A minőségi képzés a siker kulcsa

A tornateremben megtartott előadásában Klinghammer István rámutatott: a tudományos teljesítmény növelése, a minőségi képzés megteremtése lehet a felsőoktatási képzés sikere. Többek között szó esett a Diákhitel 1-ről és a Diákhitel 2-ről is, az államilag finanszírozott felsőoktatásról, és ennek egyediségéről az európai országok között. Az államtitkár a saját családjából említett példát arra, hogy a felsőfokú tanulmányok hallgatók általi finanszírozása a nyugati országokban teljesen megszokott és mindennapi dolog. Úgy vélte, a családoknak vállalniuk kell ezt az anyagi terhet, mert a tanulás a legjobb befektetés, amely többszörösen megtérülhet a későbbiek során.

Könnyebb lesz elhelyezkednünk

Hangsúlyozta az idegen nyelvek ismeretének fontosságát, megfogalmazta, hogy milyen lényeges, nélkülözhetetlen és mennyire alapkövetelmény manapság a nyelvtudás, és a felsőoktatásban szerzett tudás, az idegen nyelvi ismeretek összessége könnyebbé teszi majd számunkra a munkaerőpiacon való elhelyezkedést.

Minden diáktársunk nevében mondhatjuk: öröm volt végighallgatni Klinghammer István előadását, végzősként különösen, hiszen aktuális tájékoztatást kaptunk a felsőoktatási rendszerről és a ránk váró jövőbeli lehetőségekről.

Polyák Frida és Franczel Tibor (12. C)

Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!