Nyíregyháza hírei

2013.12.19. 18:16

Az ünnepek alatt is biztonságban

Nyíregyháza - Nyíregyházi áruházak parkolóiban bűn-és baleset-megelőzési szórólapokkal és „Látható” feliratú fényvisszaverő táskák ajándékozásával próbálták a rendőrök felhívni a vásárlók figyelmét a biztonságos közlekedésre és a közelgő ünnepek veszélyeire.

Nyíregyháza - Nyíregyházi áruházak parkolóiban bűn-és baleset-megelőzési szórólapokkal és „Látható” feliratú fényvisszaverő táskák ajándékozásával próbálták a rendőrök felhívni a vásárlók figyelmét a biztonságos közlekedésre és a közelgő ünnepek veszélyeire.

Az ünnepek előtti időszakban a bevásárló központokban, áruházakban, piacokon a tömegek vonzzák a zseblopásra szakosodott bűnelkövetőket. A bűncselekmények többsége egy kis odafigyeléssel megelőzhető. Ehhez szeretne segítséget nyújtani az alábbi ajánlásokkal a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség tanácsai a közelgő ünnepek idejére:

  • A táskájukat, poggyászukat mindig zárt állapotban tartsák!
  • A pénztárcát, értéktárgyaikat és irataikat soha ne tegyék táskájuk, vagy kosaruk tetejére, azokat mindig zárható belső zsebben, magukhoz szorított táskában, esetleg felcsatolt övtáskában hordják a vásárlások alkalmával!
  • A készpénzt több helyen, lehetőleg cipzárral ellátott zsebben tárolják! Ahol lehet, inkább bankkártyával fizessenek!
  • Soha ne tartsa bankkártyája mellett PIN kódját! A bankautomata használata előtt ellenőrizze a kártyabefogadó, illetve a készpénzkiadó nyílás sértetlenségét!
  • Ha csak tehetik, autójukkal biztonságos, jól látható, megvilágított helyen parkoljanak!
  • Semmilyen értéktárgyat, okmányt ne hagyjanak a gépjárműben látható helyen, mert ezek vonzzák az autófeltörőket!
  • Mindig zárják be a jármű ajtóit, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre szállnak ki!
  • Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák a testükhöz!
  • Ha többnapos utazást terveznek, ne hangoztassák környezetükben, hiszen ezzel is felhívják a figyelmet magukra! Bízzanak meg valakit, hogy naponta – lehetőleg ne azonos időpontokban - ellenőrizze a lakást, zárakat, nyílászárakat!
  • Lakásukba csak olyan személyt engedjenek be, akit ismernek! Hivatalos szervezetek (TIGÁZ, E-ON…) csak igazolvánnyal ellátott munkatársakat küldenek ki, és soha sem kérnek el pénzt a helyszínen.
  • Ne bízzanak meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jó modorúnak tűnik! Az elkövetők ugyanis a legkülönfélébb módszerekkel (pl.: gázár-támogatást, vagy nyugdíj- kiegészítést hozott, pénzt szeretne felváltani, WC-re szeretne menni, vizet kér, vagy rosszul létre hivatkozik) terelik el a figyelmüket a bűncselekmények elkövetése érdekében.
  • Az ünnepek alatt is fogadják kellő óvatossággal a különböző házalókat, adománygyűjtőket, akik úgymond „jótékony célra” gyűjtenek a Szeretet ünnepén.
  • Ahhoz, hogy jogsértés ne zavarja meg az ünnepi hangulatot, kérjük, fogadják meg tanácsainkat!

    Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!