Nyíregyháza hírei

2014.01.10. 10:19

Álomalkotók segítenek a megismételhetetlen napon

Nyíregyháza - Teljes esküvői háttérstáb állt össze öt nyíregyházi fiatalból, az eredményekről a fotók tanúskodnak.

Nyíregyháza - Teljes esküvői háttérstáb állt össze öt nyíregyházi fiatalból, az eredményekről a fotók tanúskodnak. A fényképezőgép kijelzőjén mutatja a végeredményt Janics Attila. Nyíregyháza legrégebbi templomának magasztos freskója és orgonája alatt, ódon padsorai között elégedett menyasszony áll, modern ruhában, pazar sminkben és szemből is jól mutató kontyban. A képet az apró fények teszik meghatóvá, ünnepivé a főszereplőre koncentráló, de sokkal többet mutató szokatlan nézőpont pedig percekre odatapasztja a szemet a digitális kijelzőre.

– A fénykép soha nem itt születik, hanem a fotográfus fejében – hangsúlyozza Attila. – Én még abban az időben (15 éve) kezdtem el esküvőket fotózni, amikor meg kellett gondolni mit örökítek meg a mindössze 4–6 tekercs filmen, amelyet a neves napon megtöltöttem. Ma akár több száz kép is készülhet, azonnal visszanézhető, s ha nem tetszik törölhető vagy utólag korrigálható, de nem a sok a jó. Ha egy képet az alkotó gondolatban szépen megkomponál, akár egy festményt, sokkal igényesebb és természetesebb kép születik, ráadásul a saját munkáján is könnyít. Én főleg ennek a híve vagyok.

Ez a hozzáállás abban is segít, hogy jókor jó helyen legyen a fényképész. Mint mondja az egyik legnagyobb feladat a kezdetekben azt volt, hogy megtanuljon minden fontos mozzanatnál ott lenni, de észrevétlenül. – A fotós van a párért – mondja – a rég várt családi esemény nem szólhat arról, hogy engem kerülgetnek vagy hozzám igazítják a történéseket. Ez egy megismételhetetlen esemény, igyekszem nem az eseményeket elkapni, hanem az arcokon közben megmutatkozó érzelmeket, követve példaképem Schram András szemléletét. Ő is azt vallja, hogy a kép akkor lesz jó, ha a szereplői jól érzik magukat, ezért igyekszem mindenkivel jó kapcsolatot kialakítani. Ez egy bizalmi viszony, életük visszahozhatatlan pillanatának megörökítését bízzák rám.

Hiszek abban, ha tudatosítom, hogy „szép” párokkal szeretek dolgozni, akkor ilyenek fognak rám találni. Ezt nem csupán a küllemükre értem, hanem arra, hogy rendre látványosan harmóniában élő, nyitott, kedves emberekkel hoz össze a sors, tavaly (is) -hála Istennek- minden párom ilyen volt és úgy tűnik az idei évben is szép élményekkel gazdagodom.

Egyedi ruhák, szívből

Az angyali, hercegnős vagy díva ruhák Rabócsi Renáta keze munkáját dicsérik. A Náray Tamásnál és Németh Anikónál is tanult ruhatervező ugyan tizenegy éves pályafutása alatt folyamatosan figyelemmel kísérte a divatvilág hazai és külföldi alakulását, a trendeket, de soha sem követte azokat kizárólagosan. – Nekem az a fontos, hogy valami olyasmit alkossak, amit igazán szeretne a viselője. Amire már régóta vágyik, ott van a fejében, de nem találja meg sehol. Ehhez meg kell őket ismernem, ami az 5–12 próba alatt olyannyira sikerül, hogy az összes menyasszonyommal baráti a viszonyom, a mai napig tartom mindegyikkel a kapcsolatot. Általában az esküvőjükre is meghívnak, én pedig örömmel segítem rájuk álmaik ruháját. A sok próba alatt letisztult elképzelés alapján, közösen megálmodott ruhák szépek a babán, de tapasztalatom szerint igazán jól a menyasszonyon mutat, ő egyszerűen ragyog benne, hiszen abból a nőből született, akin van. Ez a munkám elismerése, illetve az olyan kedves e–mailek, mint amilyet nemrégiben kaptam. Egy ifjú feleségjelölt azt írta, hogy 2010–ben még csak annyit tudott rólam, biztosan velem akarja elkészíttetni a ruháját, de akkor még nem volt partnere hozzá. Idén azonban már együtt álmodjuk a várva várt alkalom öltözékét.

Frizura, smink, kreatív esküvői film

Az esküvői fotóin mindenki a legelőnyösebb arcát szeretné visszanézni évekkel később is, ebben segít Korpai Kitti sminkmester, kozmetikus, aki szintén az egyéniséget tartja az első és legfontosabb szempontnak. – Nincsenek kifejezetten divatszínek – vallja – az arcforma és a személyiség határozza meg a sminket, illetve gyakori, hogy a vőlegény nyakkendőjéhez vagy a teremdekorációhoz igazítják a menyasszony küllemét. Ajánlani szoktam a férfiaknak is némi alapozót, először ódzkodnak ugyan tőle, de a próbasminkek, esetleges fotózás után győz a bennük lévő hiúság és élvezik, hogy tiszta arcbőrt látnak a képeken, minden természetellenesség nélkül – mondta.

– Jellemző, hogy az előfotózáson leengedett, természetesebb hajkreációt kérnek, míg az esküvőre egy elegáns és praktikusabb feltűzöttet – mesél tapasztalatairól Poór Zsanett, a fotókon látható frizurák alkotója. Mint mondta a tartósság az egyik legnagyobb kihívás, mindamellett, hogy különleges, minden oldalról mutatós frizurát készítsen. Egyre gyakoribbak a rövid vagy félhosszú hajú hölgyek, nekik sem kell aggódniuk, besütve dekoratív hajat készíthetünk, illetve póthajjal gyönyörű kontyokat tűzhetünk.

– A legtöbb a párok nyitottságán és a násznépen múlik, persze jelentősége van képileg a helyszínnek is – mondja évtizedes tapasztalattal a háta mögött Bánki Zoltán esküvői filmes. Nemrégiben egy ausztriai lagziban jártam, emlékezetes volt, mert az emberek el tudták engedni magukat, kevésbé felhősítették a tekintetüket a hétköznapi problémák. Egy táncoslábú, bulizós társaság jó hangulata áthat a felvételeken, ezt igyekszem a lehető legéletszerűbben megjeleníteni – mondta .

A cikkben említett alkotók elérhetősége megtalálható a 16. Romantika Esküvői és Party Kiállításon, január 10-12–én a Korzó Bevásárló Központ harmadik emeletén.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!