Nyíregyháza hírei

2014.01.08. 09:05

Hegesztőpisztollyal a munkanélküliség ellen

Nyíregyháza - Az OKJ-s bizonyítványt szerzett minősített hegesztők harmadát továbbfoglalkoztatják.

Nyíregyháza - Az OKJ-s bizonyítványt szerzett minősített hegesztők harmadát továbbfoglalkoztatják.

Ünnepélyes bizonyítványosztásra hívta össze diákjait kedden délelőtt a Keleti Ébredés Közalapítvány. Tizenöt hátrányos helyzetű, 20-40 év közötti, Nyíregyházán, illetve a kistérségben élő kiválasztott egy évig koptatta az iskola- és a satupadot annak érdekében, hogy mélyrehatóan megismerkedjen a hegesztési technológiákkal, és kellő gyakorlatra tegyen szert.

– A Göllesz Viktor speciális szakiskola mint főpályázó hosszú ideje igyekszik elősegíteni az aktív korú, ellátásban részesülők vagy közfoglalkoztatottak nyílt munkaerő-piacra jutását. Konzorciumi partnerként felvállaltuk és sikeresen teljesítettük az OKJ-s hegesztő képzés lebonyolítását – mondta Koczka Zsolt képzési vezető, hozzátéve: a tanfolyam 2012 decembertől tavaly év végéig tartott, mintegy 130 jelentkezőből választották ki azt a 15 férfit, aki bebizonyította, hogy valóban tanulni és dolgozni akar.

Képzési támogatást (is) kaptak

A diákok számára ingyenes, uniós támogatásból finanszírozott oktatás napi 4 tanórában zajlott, havonta váltotta egymást az elméleti és a gyakorlati képzés. A hallgatók havi 60 ezer forint támogatást és utazási költségtérítést kaptak a tankönyvek, munkaruházat és a különböző munkaeszközök mellé.

Jelenleg bel- és külföldön is nagy a kereslet a jól képzett hegesztők iránt, így a „végzősöknek” jó esélyük van elhelyezkedni választott szakmájukban az elsődleges munkaerőpiacon, idővel még szakoktató is válhat belőlük, ami szintén hiányszakma. Persze nem titok: ugyanazért a munkáért jóval többet fizetnek Dunántúlon vagy a fővárosban, mint Szabolcsban, a németországi és a svájci kereseti lehetőségekről nem is beszélve.

Lassan, de biztosan...

– Piacképes szakmák, jó szakemberek. Fontos kulcsszavak ezek, amelyek csak a munkaerőpiaci viszonyok, előrejelzések pontos ismeretében, és alapos, minőségi képzéssel érhetők el, ami hosszú és költséges folyamat. A naprakész szaktudással rendelkező fémipari dolgozókra (lásd: lakatos, hegesztő) nagy a kereslet hazánkban is, sokan azonban inkább külföldön keresik a boldogulásukat, érthető okból. A mindenkori kormányzatnak tenni kell azért, hogy ezek a kiváló munkaerők itthon maradjanak, és helyreálljon a szakképzés megfakult tekintélye – tette hozzá Koczka Zsolt, aki a Nyírdinamika Kft. ügyvezetőjeként 5 frissbizonyítványosnak garantált minimum féléves foglalkoztatást.

Fontos a kenyérkereset

A „jómunkásemberek” egyike Németh József. Az eredetileg élelmiszertartósító végzettséggel rendelkező kétgyermekes családapa elmondta: a gépesítések miatt idővel lapátra tették a munkahelyén, nem sikerült új állást találnia, végül a „tanulásba menekült”, amit cseppet sem bánt meg.

– Sok szakmai ismerettel gazdagodtam az egy év alatt, még idegen nyelvet is tanultunk! Alaposan megismertem és bevallom, nagyon megszerettem a hegesztő szakmát. Megnyugtató, hogy legalább fél évig biztos munkahelyem és fizetésem lesz. 36 éves vagyok, gondoskodni szeretnék a családomról, ahogy az egy rendes családfőtől elvárható – mesélte Németh József.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!