Nyíregyháza hírei

2014.01.07. 09:46

Patikavita: érvek és ellenérvek

Nyíregyháza - A bérleti szerződés felmondásának érvényességét vitatja a kft., a kórház állítja, jogszerűen járt el.

Nyíregyháza - A bérleti szerződés felmondásának érvényességét vitatja a kft., a kórház állítja, jogszerűen járt el.

– A Szent Ferencbe se tessék menni, az sincs nyitva – mondják a nyíregyházi kórház főbejáratánál álló gyógyszertári dolgozók az idős asszonynak, aki recept­tel a kezében szeretne bejutni a patikába...

A zárt ajtók hátterében az áll, hogy a 2010-ben alakult Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Patika Kft.-vel kötött határozatlan idejű bérleti szerződést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) vezetése december 30-ával felmondta, január 2-án a zárat is lecseréltették a négy gyógyszertárban, így a dolgozók nem tudnak munkába állni.

Birtokvédelmet kérnek

Az ügy előzményeiről Herpayné dr. Holik Zsuzsanna, a kft. (a cégben a gyógyszerésztörvény miatt jelenleg 49 százalékos tulajdonos a magyar állam, a társaság másik fele a személyi jogos gyógyszerészeké) ügyvezetője elmondta lapunknak: érvényes működési engedélyük és betegellátási kötelezettségük van, mind a négy, a kórházak területén működő patikára. A bérleti szerződés egyoldalú felmondását vitatják, és december 30-án polgári peres eljárás keretében megtámadták a bérleti szerződés felmondását, így a jog szerint a bíróság jogerős döntéséig bérlőként védettséget élveznek, most a jegyzőhöz fordulnak birtokvédelemért.

– A mi álláspontunk, hogy a felmondás érvénytelen, a kórház jogászai szerint érvényes. Ebben a kérdésben csak és kizárólag a független bíróság foglalhat állást. Jogi képviselőnk szerint a kórház a jogtalanság talajára lépett azzal, hogy a zárcserét tilos önhatalommal megtette. Nagyon fontos kérdés, hogy a speciális, egyedi gyógyszerekhez hogyan jutnak hozzá a betegek? Az egyedi engedélyes gyógyszerekhez csak ebben a gyógyszertárban kapnak OEP támogatást. Nagyértékű onkológiai szerekről van szó, amit más patikában nem tud a beteg kiváltani. Nagyon komolyan sérül a betegellátás, és ezt a kórház vezetése nem veszi figyelembe – érvel Herpayné Holik Zsuzsanna, aki hozzátette: igen magas bérleti díjat fizettek, s a további emelés ellen sem tiltakoztak.

– Időben tájékoztattak bennünket a bérleti szerződés felmondásáról, de ezt már akkor vitattuk, ezért a felettes szervhez, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) fordultunk, ahol azzal hitegettek minket, hogy maradhatunk a bérleményekben, de november végén mégis csak annyit mondtak, hogy a kórház más konstrukcióban fogja üzemeltetni a patikákat – válaszolta Herpayné. Ennek hátterében információi szerint az áll, hogy Mangol Csilla főigazgató úgy döntött: a kft. által nyereségesen működtetett közforgalmú helyett a jövőben vényforgalmas patikákat üzemeltet a kórház.

– Ilyen van Fehérgyarmaton, de a modell életképtelensége miatt tavaly többször is be kellett zárni. Amíg a peres eljárás tart, a kórház nem kap működési engedélyt – állítja az ügyvezető.

Folyik az engedélyeztetés

– Több, mint egy évig sikertelenül próbálta az intézmény vezetése együttműködésre bírni a kft. ügyvezetését, ezért jutott arra a döntésre, hogy jogszerűen, a szerződésekben foglalt felmondási idő figyelembevételével felmondja a bérleti és együttműködési jogviszonyt – válaszolta kérdésünkre Vitkai Éva, az SZSZMBK sajtófőnöke. – Az ügyvezető igazgató által vezetett cég az elmúlt 3 évben nulla osztalékot termelt az intézménynek, ezért döntött úgy a vezetés, hogy a jövőben nyereséggel tudja üzemeltetni a tulajdonában lévő patikákat, amely a további fejlesztéseket, a magasabb színvonalú betegellátást is segíti. Folyamatosan próbált az intézmény vezetése korrekten, békés úton megegyezni az átadás-átvételről, amelyre 2013. december 29-én pozitív írásbeli választ is kapott a kft. ügyvezetésétől, ezek után érthetetlen a bérlői hozzáállás.

– A patikák fejlesztéseiben jelentős anyagi hozzájárulást vállalt eddig is az intézmény, viszont a befektetés nem hozott kézzelfogható eredményt a kórházainknak. Az üzleti szféra minden szereplője tudja, hogy a nullától az 1 százalék osztalék is több. Ezért vette vissza az intézmény a tulajdonában lévő patikák üzemeltetését.

– Ha a beteg kórházi kezelése itt folyik, életszerű, hogy az ÁNTSZ tiszti főorvosa, az egyedi kérelem alapján a kezelést végző kórház patikáját jelölte ki. Az újranyitásig a tiszti főorvos más működő patikát jelölhet ki az egyedi engedélyeztetési gyógyszer kiadására; a beteg nem eshet el az ellátástól.

– Egy polgári peres eljárás nem befolyásolja a működési engedélyeztetési eljárást és a nyitást. Folyamatban van az engedélyeztetés, várhatóan január 15-ével újra megnyitnak a patikáink. Gondoskodunk arról, hogy a betegellátás zavartalan legyen és egy inkorrekt, rosszhiszemű bérlői magatartás miatti polgári peres eljárás ne legyen hatással a betegellátás biztonságára.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!