Nyíregyháza hírei

2014.01.06. 13:22

Tömeges halpusztulás Nyíregyházán

Nyíregyháza - A záportározóként funkcionáló tóban sorra pusztultak el az ott élő halak.

Nyíregyháza - A záportározóként funkcionáló tóban sorra pusztultak el az ott élő halak.

Több olvasónk is jelezte, hogy a Tesco bevásárlóközpont közelében lévő lakópark melletti halastóban rengeteg hal elpusztult. Az esettel kapcsolatban felkerestük Horváth Pétert, a halastó tulajdonosát, aki többek között elmondta, nem könnyű megállapítani a haltetemek pusztulásának okát. Megtudtuk, hogy 1998-ban készült el engedéllyel és záportározóként működik a tó. Tulajdonképpen a lakóparknak volt egy mélyebb területe, amit kimélyítettek, majd a meder természetes módon feltöltődött.

Nem tudni, mi okozhatta

– A halpusztulás december elején kezdődött, ekkor Radóczi Jánossal, aki a tó halászati jogaival foglalkozik, megtekintettük a területet. Azóta próbáljuk megfejteni az okokat. Erre viszont konkrét és egyértelmű válasszal a mai napig nem tudnak szolgálni sem szakértők, sem környezetvédők. Az egyik lehetséges ok a vízben kialakuló hirtelen nyomáscsökkenés, melynek hatására metángáz szabadult fel. Egy másik lehetőség, hogy az utóbbi idő kevés csapadéka miatt nem cserélődött kellően a víz a tóban – fogalmazott a tulajdonos, majd elmondta, megmérték a víz oxigéntartalmát is, de a legvalószínűbbnek ezek után az a vélekedés tűnt, mi szerint szándékos mérgezés és ezáltal valamiféle szennyeződés került a tóba. Ám a mintavételt követően teljes bizonyossággal megállapították, hogy szennyezésnek nyoma sincs, és a víz tiszta.

Nagy mennyiségű haltetem

– Ha a tó rendszeres felügyelet alatt áll, akkor a szennyezés kezdetekor pontosan meg lehetett volna mondani, hogy mi okozta a halak mérgezését. Amit tehettünk, hogy a tetemeket egy sintértelepre vittük megsemmisítésre. A mederben lévő víz idővel természetes úton, tehát az esőzések következtében megtisztul és kicserélődik – közölte Horváth Péter.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!