Nyíregyháza hírei

2014.02.10. 12:17

Ha kell: életük árán is…

Nyíregyháza - A védelmi képességek fenntartása nem csak attól függ, hogy van-e ellenségképe az országnak – osztotta meg gondolatait a Kelet-Magyarországnak adott interjúban dr. Benkő Tibor vezérezredes.

Nyíregyháza - A védelmi képességek fenntartása nem csak attól függ, hogy van-e ellenségképe az országnak – osztotta meg gondolatait a Kelet-Magyarországnak adott interjúban dr. Benkő Tibor vezérezredes.

A katonák mindig ott vannak, ahol szükség van rájuk, és békeidőben sem tétlenkednek. Amikor a Magyar Honvédségről beszélünk, akkor nem csak arra kell gondolni, hogy ki támadhatja meg az országot, s ha megtámadja, akkor a honvédség mire lenne képes. Ez fontos kérdés, de csak egy része annak az összetett feladatrendszernek, amelyben a honvédségnek helyt kell állnia.

Objektív adatok, számok igazolják, hogy mind iskolai végzettség, mind idegen nyelvi ismeretek területén magasan képzettek. Például a 13500 hivatásos és szerződéses tiszt és altiszt 11350 nyelvvizsga bizonyítvánnyal rendelkezik, amelyet alkalmazói szinten képesek használni. Büszke vagyok, és büszkék lehetünk mindannyian ebben az országban a katonákra. Megállják a helyüket a rendkívüli helyzetekben itthon, és a világ legkülönbözőbb pontjain elismeréssel nyilatkoznak helytállásukról, bátorságukról, felkészültségükről, képzettségükről.

A Magyar Honvédség külföldi misszióival kapcsolatban nem szabad szem elől téveszteni: ha például egy nyugat-afrikai országban kiképzett hadsereg őrködik a rend és nyugalom fölött, akkor hatékonyabban védi meg a különböző népcsoportokat, előzi meg a vérengzéseket, és érhető el ezzel, hogy a tavalyi 136 milliós migránshoz képest kevesebb ember hagyja el hazáját. A migráció világméretű feszültség, Magyarországon is egyre érzékelhetőbb. Egy ilyen misszió összetett kérdés.

Békeidőben a katona csöndben, háttérben végzi a feladatát, és akkor végzi jól, ha az emberek biztonságban érzik magukat. Ám nagyon fontos az is, hogy az emberek tisztában legyenek vele: a biztonságérzetük abból ered, hogy valakik mindig ott állnak mellettük, készen arra, hogy bármikor megvédjék. Ahogy azt esküben vállalják: akár életük árán is – nyilatkozta dr. Benkő Tibor vezérezredes.

Az interjú teljes szövege a Kelet-Magyarország 2014. január 10-i számában, vagy a kelet.hu 2014. január 10-i kiadásában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!