Nyíregyháza hírei

2014.02.01. 19:24

Olvasóink írják - Az utak rémei valójában nem az idősek!

Nyíregyháza - A közlekedési balesetekben összetört autókból többnyire fiatalok kászálódnak ki... – írja 77 éves olvasónk.

Nyíregyháza - A közlekedési balesetekben összetört autókból többnyire fiatalok kászálódnak ki... – írja 77 éves olvasónk.

Na, most akkor mi is az igazság? – tettem fel a kérdést magamnak, amikor az idősek jogosítvány-megvonásáról olvastam híreket. Pro és kontra megy a vita, generációk néznek egymásra kölcsönös haraggal.

Nem mondom, nálam is kiverte a biztosítékot a hír, mivel elmúltam „két hetes”, 77 évesen pedig a biztosítók versenyeznek értem, lévén, évek óta toronymagas a bónusz fokozatom.

Nem dicsekvésként írom, de hatvanéves koromig bejártam a személykocsimmal ungot-berket, többek között Isztambult, Athént, Berlint, Szófiát a tengerhez menet, de Prága, Bécs, Pozsony, Bukarest, Belgrád, Krakkó és a határon túli magyarlakta városok is szerepeltek az útitervben.

Ha most „mehetnékem” támadna, és lenne pénzem a benzinköltségre, újra neki mernék vágni a hosszú utaknak, és hiszem, hogy mások is képesek lennének erre ebben a korban. Én élvezem, ha kocsit vezetek, természetesen kevesebbszer, mint fiatalabb éveimben, de ennek nem a korom az oka, hanem az,hogy a fenti helyekre már nem lenne célszerű kocsival menni, mert a fapados repülők „kiváltották” a négykerekű megoldást.

Ami a közlekedési morált illeti, annak semmi köze „hozzám”, s úgy érzem, ez ugyanúgy elmondható a legtöbb idős korúra. Nem én és nem mi megyünk át nyakra-főre a már pirosra váltott lámpán, nem mi száguldozunk a megengedett sebesség felett lakott és azon kívüli területeken. Igen, olykor villognak a hátam mögött, hogy haladjak gyorsabban, pedig a városban, a csomópontok lámpáinál csak akkor „kapjuk el a zöldhullámot”, ha tartjuk az ötvenes tempót!

Néha „pironkodom”, mert a négyes főúton 90 km/h tempót tartok, és szinte mindenki megelőz. Látom, hogy ezek nem holmi öreg pasik, nagy részüknek még talán a bajusza sem nőtt ki, és amikor baleset történik, az összetört autókból nem aggastyánok, hanem életük első felét alig elérő honfitársaink kászálódnak ki.

Természetesen előfordulhat durva hiba az én korosztályomnál is, például valaki visszafordul az autópályán. Ez valóban ciki, de nem kell mindjárt általánosítani, és leírni egy egész korosztályt! Szerintem az idősek nagy része azért teszi le a kocsikulcsot, mert félnek attól, hogy mások butasága, vakmerősége miatt vétlen áldozatai lesznek egy-egy balesetnek. Ezen kellene elgondolkodni, és azokat kiszűrni a közlekedésből, akik valóban az utak rémei!

- Dombóvári István, Nyíregyháza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!