Nyíregyháza hírei

2014.02.28. 07:14

Ugródeszka lehet az OKTV

Nyíregyháza - Az első versenyt 1923-ban rendezték meg néhány tárgyból.

Nyíregyháza - Az első versenyt 1923-ban rendezték meg néhány tárgyból. Többletpontot jelenthet a felvételin– minden bizonnyal ez az egyik legfontosabb előnye az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenynek (OKTV) amellett, hogy a diákok összemérhetik tudásukat. A 2013/2014-es verseny jelenleg a második fordulójánál jár, a döntőt pedig majd március-áprilisban rendezik. A tavalyi, 2012/2013-as OKTV-re több mint 30 ezren jelentkeztek, mely az évek során nem változott számottevően. Utóbb a legnépszerűbb tantárgy a matematika volt, a legkevesebben pedig szlovén nemzetiségi nyelv tantárgyban versenyeztek.

A top 100-ban is előkelő helyen szereplő Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium az olasz nyelvi OKTV-n a 2007-2011 közötti időszakban elért eredményei alapján a vizsgálatba bekerült 114 intézmény közül az igen kiemelkedő 5. helyen végzett. A Kölcseyt csak a három olasz kéttannyelvű gimnázium és az ELTE egyik gyakorlóiskolája előzi meg.

Még alig kezdődött meg a tanév, néhány diák szeme előtt már az a cél lebegett, hogy minél eredményesebben szerepeljen az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, s ezért céltudatosan kezdte rá a felkészülni.

Novák Attila és Kazai Péter is közéjük tartozik, ők a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium 11. C osztályában az Arany János Tehetséggondozó Program keretében tanulnak. A sikerükben oroszlánrésze van Gergelyné Pivarnyik Rita matematika-informatika szakos tanárnőnek, aki egyben az osztályfőnökük is, és tavaly átvehette „kiváló tehetséggondozó kategóriában” a Bonis Bona-díjat.

– A tanév elején kezdtük meg a felkészülést a tehetséggondozó szakkörben az OKTV-re, sokat foglalkoztunk az informatikával. A szakkörben a tananyagon kívüli témákat néztük át, valamint a korábbi évek versenyeinek feladatait gyakoroltuk – mesélte Attila és Péter.

A legfrissebb adatok a 2012/2013-as versenyidőszakból ismerhetők, melyet összesítve tett közzé az OH a honlapján. Ebből kiderül, hogy 27 tantárgyból 38 kategóriában lehetett nevezni – akárcsak egy évvel ezt megelőzően. A versenyre a nyolc évvel korábbiakhoz képest kevesebben, 33 837-en adták be jelentkezésüket – a megméretésen pedig összesen 24 349 fő indult, ám egy tanuló több tantárgyból is versenyezhetett.

A diákok 625 középiskolából érkeztek az OKTV-re. A döntőben végül 976 fő vett részt, ám itt is fontos megjegyezni, hogy egy tanuló több tárgy döntőjébe is bejuthatott. A végső fordulóban 107 fő szerzett 1–3. helyezést. A legnépszerűbb tantárgy a matematika volt, melyet 5656-an választottak, ezt követte az angol nyelv 5405 indulóval, majd a biológia 5197-tel. A legkevesebben a szlovén nemzetiségi nyelv tantárgy mellett döntöttek, összesen 6 fő, 7-en indultak román, 8-an szerb, 10-en szlovák, 14-en pedig horvát nyelv és irodalomból.

 

Értékes többletpontok

A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet értelmében ugyanis az OKTV-n elért 1–10. helyezésért 100, a 11–20. helyezésért 50, a 21–30. helyezésért pedig 25 többletpontra számíthat a tanuló, ha olyan tárgyból éri el ezt a versenyeredményt, amely tantárgy az általa választott szakon szerepel az érettségi pontot adó tárgyak között. Ha pedig olyan tárgyból ért el 1–10. helyezést, amelynek elfogadásáról az érintett intézmények előzetesen megegyeztek, 20 többletpontot kap.

 

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!