Nyíregyháza hírei

2014.02.05. 08:10

Üldözik a Nyírség csillogó aranyát

Nyíregyháza - Magyarország erdőgazdálkodását európai rangra igazából az akácgazdálkodás emelheti.

Nyíregyháza - Magyarország erdőgazdálkodását európai rangra igazából az akácgazdálkodás emelheti. Kevés olyan közterület van, melyet személyesen szólítanak meg egy dalban. A sláger is érzékelteti: beleivódott a köztudatba az akácos út. Ahhoz, hogy végig tudjunk rajta menni a jövőben, nem szabad tétlenkedni, hiszen üldözött fajjá vált az utóbbi időben. Az akácot a homok megkötésére Tessedik Sámuel hozta be és terjesztette el hazánkban. Először a Nyírségben telepítették, és manapság is meghatározó szerepet játszik a magyar flórában.

Hungarikum lehet

– Az akác Nyugat-Európában nagyobb elismerésre tart számot, mint itt az új hazájában, Magyarországon – állította Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója, aki hozzáfűzte: – Magyarország erdőgazdálkodását európai rangra igazából az akácgazdálkodás emelheti. Az akác jó úton halad, hogy erdészeti hungarikummá váljon. Termékei Nyugat-Európában keresettek, nem kell környezetkárosító módon faanyagát kémiai eljárásokkal tartósítani. A fájából készült fatermékek megfelelő jövedelemtartalommal értékesíthetők. Feldolgozása jelentős munkaerőt igényel, a vidéki lakosság megélhetését nagyban segíti.

Megédesítené az akácméztermesztéssel foglalkozók életét, ha hungarikummá válna.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!