Nyíregyháza hírei

2014.03.03. 08:17

A túlsúly ne váljon normává!

Nyíregyháza - A gyermekkori elhízás súlyos probléma, számos betegség kialakulásának kockázatát növeli.

Nyíregyháza - A gyermekkori elhízás súlyos probléma, számos betegség kialakulásának kockázatát növeli. A WHO Európai Regionális Irodájának újabb jelentése szerint, annyira gyakori kockázattá vált a túlsúly, hogy szinte „új normává” vált. Az európai gyermekek körében a 11 évesek között 27, a 13 évesek között mintegy 33 százaléka túlsúlyos.

– A normális fogalma elmozdult, mivel a túlsúlyosság gyakorivá válásával más vált elfogadottá. Mégis azt kell mondanom, nem engedhetjük meg, hogy egy új generáció az elhízott állapotot új normaként kezelje – hangsúlyozta dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója.

Sok a túlsúlyos gyerek

– A gyermekkori elhízásnak nem a rövid, hanem a hosszú távú, 5–10–15 évre ható kockázatai nagyok – nyilatkozta lapunknak dr. Dicső Ferenc, a Jósa András Oktatókórház (JAOK) Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa, és hozzátette: a megyében sem sokkal jobb a helyzet, itt is minden 6–7. gyerek túlsúlyos.

– A gyermekkori túlsúly nemcsak azért jelent népegészségügyi problémát, mert a fiatalkori pluszkilók számos betegség kialakulásának kockázatát növelik, hanem azért is, mert az elhízott ifjak nagy valószínűséggel felnőtt korukban is túlsúlyosak lesznek – világít rá egy másik aspektusra a főorvos. A korai elhízás következtében megváltozik a szervezet szénhidrát-anyagcseréje, ami cukorbetegséghez vezethet. Ez szoros összefüggésben van az erek állapotának romlásával, károsodásával, közrejátszik a magas vérnyomás kialakulásában, majd fiatal felnőttként jelentkezik az erek elmeszesedése, aminek következménye lehet a súlyos szív- és érrendszeri betegségek megjelenése.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!