Nyíregyháza hírei

2014.03.20. 09:16

A világűrben volt otthon

Nyíregyháza - Nagyszerű ember, felkészült űrhajós volt – emlékszik tisztelettel parancsnokára Farkas Bertalan.

Nyíregyháza - Nagyszerű ember, felkészült űrhajós volt – emlékszik tisztelettel parancsnokára Farkas Bertalan. A kerek évfordulók helyett ezúttal szomorú alkalomból emlékszünk arra a napra, amikor először járt magyar a világűrben. Az 1980. május 26-án elstartolt Szojuz-36 fedélzetén volt Farkas Bertalan, parancsnoka, Valerij Kubaszov a közelmúltban hunyt el.

– Életre szóló barátságot kötöttünk, már lent, a földön, a Csillagvárosban. Ezt a kapcsolatot csak elmélyítette a közös űrrepülés. Példaértékű, mély barátág alakult ki közöttünk, s az egyik legnagyszerűbb barátot veszítettem el – őrzi az Interkozmosz program legbecsesebb ajándékát Farkas Bertalan.

Szerette a magyarokat

Február 19-én épp az Egyesült Államokba repültem – idézi fel a szomorú hír pillanatát –, hogy egy meghívásnak eleget téve találkozzak kint élő magyarokkal, tartsak előadásokat. Nem sokkal rá, hogy megérkeztem, csörgött a telefonom, és közölték: meghalt Valerij. Másnap indultam is Moszkvába, de nem akartam elhinni, hogy nincs többé. Tavaly novemberben találkoztunk, náluk ebédeltem, s közben arról beszélgettünk, milyen terveket szövöget erre az évre, s hogy bizony lassan már készülhetünk a közös űrrepülésünk 35. évfordulójára.

Nem tűnt úgy, mint aki bármiféle betegséggel küszködne – igaz, mindig olyan ember volt, aki nem mutatta ki a gondjait. Azt sem, hogy a szíve olykor rakoncátlankodik.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!