Nyíregyháza hírei

2014.03.15. 12:13

Aranytoll díjas Elek Emil

Nyíregyháza - A MÚOSZ és a Sajtószakszervezet március 13–án délután a MUOSZ székházában közös sajtónapi rendezvényén szakmai elismeréseket adtak át, köztük a legnagyobb és legrégibb hazai újságírószervezet életműdíjának számító Aranytollakat.

Nyíregyháza - A MÚOSZ és a Sajtószakszervezet március 13–án délután a MUOSZ székházában közös sajtónapi rendezvényén szakmai elismeréseket adtak át, köztük a legnagyobb és legrégibb hazai újságírószervezet életműdíjának számító Aranytollakat.„Köztársaságunk és a sajtó együtt emelkedik fel, vagy bukik el. Az ügyes, érdek nélküli, közszolgálati szellemű sajtó, amely képzett intelligenciával tudja, mi a helyes és bátor azt megcselekedni is, képes megőrizni azt a közerényt, amely nélkül a nép kormányzata hamisság és utánzás. A cinikus, zsoldoslelkű, demagóg sajtó idővel ugyanolyan alantas népet teremt, mint amilyen ő maga” – idézte Pulitzer Józsefet Tóth Károly.

A MÚOSZ Elnöksége és Választmánya 1978–ban határozta el, hogy emlékül és elismerésképpen a Magyar Sajtó Napján minden évben Aranytollat adományoz a több évtizedes újságírói pályafutásuk alatt érdemes és kiemelkedő munkát végzett kollégáknak, életművük elismeréseként. A díjakat Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke, és Szepesi György, az Aranytoll Bizottság elnöke közösen adták át.

 

ARANYTOLLASOK 2014

 Elek Emil Baktalórántházán vezette a Fényszöv műtermét, és hobbiból küldött fotókat a megyei napilap szerkesztőségébe, amikor negyven éve felkérték belső munkatársnak – nyolcszáz forint havi fizetésért, plusz némi teljesítménybérért. Elek Emil harmincöt éven át dolgozott a Kelet-Magyarországnak, elmaradhatatlan részese, krónikása lett Szabolcs–Szatmár–Bereg életének. Kevés olyan fontos esemény volt, amelyen nem vett részt, egy időben a Magyar Távirati Irodát is tudósította. Nincs a megyének olyan eldugott szeglete, ahol nem járt, s kevés olyan új létesítmény van, amit nem örökített meg. Több, később a szakmában nevet szerzett fiatal kollégát vezetett be a fotóriporteri munkába: például Balázs Attilát vagy Sipeki Pétert. Önálló kiállításai voltak már a hetvenes években, Nagykállóban – szülővárosában –, később Mátészalkán, Vásárosnaményban, Tokajban vagy Nyíregyházán. Országos kiállításon különdíjjal ismerték el munkáját.

 Az Aranytollat még tizenegy újságíró kapta meg munkásságának elismeréseként.

 Forrás: www.muosz.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!