Nyíregyháza hírei

2014.04.03. 07:42

A Prémvadászok európai kampánydala

A nyíregyházi zenekar angol nyelvű nótája népszerűsíti az Európa Tanács mozgalmát.

A nyíregyházi zenekar angol nyelvű nótája népszerűsíti az Európa Tanács mozgalmát.

A szeretet mindenkié! Ez a mottója annak a számnak, amelyet az Európa Tanács No Hate Speech Mozgalma kampánydalának választott, és amely pár hónapja angolul is hallható a világhálón.

A No Hate Speech Mozgalom az Európa Tanács 2012-2015 között futó projektje, amelynek célja a rasszizmus és a diszkrimináció mellett, a különböző formákban megtestesülő, gyűlöletből fakadó gondolatok online megnyilvánulási formái elleni küzdelem, valamint a fiatalok és ifjúsági szervezetek mozgósítása annak érdekében, hogy felismerjék és fellépjenek az ilyen típusú emberi jogi sérelmekkel szemben. A fentiek önmagukban is érdekesek, ám a nagy durranást az jelenti, hogy azt a bizonyos dalt a nyíregyházi Prémvadászok együttes készítette.

- Lilla lányom tagja a magyar kampánybizottságnak, tavaly ő vetette fel, hogy miként vehetnénk részt ebben a nagyszabású, európai mozgalomban – kezdte a részletekbe avatását Dr. Nedeczky Zsolt, a Prémvadászok vezetője. – Remek volt az ötlete, én pedig amolyan prémvadászos gondolkodással azonnal a megvalósításon törtem a fejem. Villámcsapásként pattant ki a gondolat, hogy írjunk egy dalt a Prémvadászokkal, hiszen mi a zene nyelvén tudunk ebben a kampányban tevékenyen részt venni. Császár Zolival, az együttes zenei vezetőjével leültünk egy szál gitárral egy számítógép elé, és már jöttek is a sorok.

- Mire a végleges verzió elkészült, a dal sokat változott, csiszolódott. Mindenki hozzátett egy-egy jó ritmikai megoldást, vokál hangokat, majd megszületett egy új refrén Zoli fejében, jómagam pedig írtam egy versszakot rap stílusban. Miután a kampány egész Európát érinti, így egyértelmű volt, hogy angolul is elkészítjük a dalt, hogy mindenkihez eljuthasson az üzenetünk.

- A kész dalok olyannyira elnyerték a hazai Kampánybizottság tetszését, hogy lehetőséget kaptunk a videoklipek elkészítésére a Blokk média stúdiójában. Több napig tartott a forgatás, aminek eredménye az angol nyelvű klip a teljes dallal, illetve egy-egy rövidebb verzió angolul és magyarul. Az angol nyelvű klip nagyon tetszett a kampány európai koordinátorainak is, ezért felkerült a mozgalom honlapjára (www.nohatespeechmovement.org)

- Ez természetesen nagy elismerés és megtiszteltetés, nem csak a zenekar, de úgy vélem Nyíregyháza és hazánk számára, hiszen egy nemes ügyet szolgáló európai mozgalom élére kerültünk. A számot a koncertjeinken is játszani szoktuk, és nagyon jó érzés az, amikor a közönség a magyar verziót velünk énekli. Kell ennél több pozitív visszajelzés, elismerés egy zenekarnak? - így Dr. Nedeczky Zsolt.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!