Nyíregyháza hírei

2014.04.25. 12:43

Tovább erősödnek a kapcsolatok

Nyíregyháza - Kárpátalja márciusban kinevezett kormányzója pénteken Nyíregyházán tanácskozott.

Nyíregyháza - Kárpátalja márciusban kinevezett kormányzója pénteken Nyíregyházán tanácskozott.Bár határ választja el megyénket a szomszédos Ukrajnában található Kárpátaljától, ennek ellenére a két terület ezer szállal kötődik egymáshoz. Az elmúlt hónapokban történt ukrán belpolitikai változások miatt még inkább megnő az együttműködés jelentősége, hiszen a tőlünk keletre fekvő ország mind szorosabb kapcsolatot szeretne kiépíteni az Európai Unióval.

A közös jövő erősítését jelzi az is, hogy pénteken Nyíregyházán vendégeskedett Valerij Luncsenko, a Kárpátaljai Megyei Adminisztráció márciusban kinevezett vezetője, aki megbeszéléseket folytatott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezetőivel.

– Eddig is mindent megtettünk a határ két oldalán lévő területek fejlesztéséért, s a jövőben is bizonyítani szeretnénk, hogy az együttműködés nemcsak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul majd – mondta a tanácskozás után dr. Vinnai Győző kormánymegbízott. – Az elmúlt években is részt vettünk határmenti fejlesztésekben, árvízvédelmi felújításokban, kulturális kapcsolatokban. S természetesen nem feledkezünk meg a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösségről sem, amely hidat jelent a magyar-ukrán kétoldalú viszonyok erősítésében.

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat elnöke azt emelte ki, hogy megyénk, illetve hazánk korábban is segítette Ukrajnát abban, hogy közeledhessen az Európai Unióhoz.

– Számunkra, valamint az Európai Uniónak is sokkal fontosabb Ukrajna tagsága, mint mondjuk Törökországé. A Kárpátok-Eurorégió keretében már eddig is voltak közös projektjeink, s remélem, még lesznek is. Mind a két ország számára fontos a határátkelőhelyek felújítása, valamint az úthálózat minőségének javítása.

Valerij Luncsenko, Kárpátalja kormányzója nem először járt Nyíregyházán, ugyanis 2000 és 2004 között a Nyíregyházi Főiskolán tanult.

– Köszönjük és értékeljük azt a szerepet, amit Magyarország tett és tesz annak érdekében, hogy minél közelebb kerülhessen Ukrajna az Európai Unióhoz – tájékoztatta lapunkat a Huszton született, magyarul is jól beszélő vendég. – Célunk, hogy az Európai Unió teljes jogú tagja legyen országunk, s ennek érdekében mi is megteszünk mindent. Kárpátalja megye vezetése továbbra is támogatja a magyar nemzeti kisebbséget, magyarul lehet tanulni általános és középiskolákban, valamint a II. Rákóczi Ferenc Főiskolán. Mi is fontos fejlesztésnek tartjuk a határátkelők és az úthálózat felújítását, s ezt lehetővé teszi egy kedvező pénzügyi finanszírozás is. Mindenki számára egyaránt fontos, hogy jó utakon lehessen eljutni a kijevi gyorsforgalmú útig, de fordítva is igaz, hogy jó utakon érhessük el az Európai Uniót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!