Nyíregyháza hírei

2014.04.24. 13:06

Nem az ifjak vére a legforróbb

Nyíregyháza - A hűtlenkedésre egyes elméletek szerint genetikailag kódolva vagyunk.

Nyíregyháza - A hűtlenkedésre egyes elméletek szerint genetikailag kódolva vagyunk.

A magyarok kevesebb mint a fele gondolja úgy, hogy soha semmilyen körülmény között nem elfogadható a hűtlenkedés. Ezzel szemben viszont minden harmadikunk szerint előfordulhat olyan élethelyzet, ami felhatalmazást ad arra, hogy megcsaljuk párunkat. A viszony.hu legutóbbi online felméréséből az is kiderült, hogy a magyarok hány éves korukban a leghűtlenebbek. Ön mit tippel?

Alkalmi vagy rendszeres?

A kutatásban résztvevő nők alig 40 százaléka állította azt, hogy soha nem csalná meg párját. Ez az arány a férfiaknál még alacsonyabb, háromból két férfi ugyanis el tudja képzelni, hogy megcsalja a párját. Némileg megnyugtató a monogámiában és a családi értékekben hívőknek, hogy mindez valószínűleg csak elméleti hajlandóságot jelent, hiszen a felmérés szerint csupán minden tizedik válaszadó lép a tettek mezejére.

Sokan vannak azonban az alkalmi hűtlenkedők. A kutatásban résztvevők csupán egyharmada állította ugyanis, hogy soha nem csalta még meg párját, és biztos benne, hogy nem is fogja soha. Egyharmaduk viszont már többször vagy akár rendszeresen megcsalta partnerét. A válaszadók 15 százaléka vallotta be, hogy félrelépett egyszer, de meg is bánta, vagy még nem lépett félre, de nem zárja ki ennek lehetőségét.

Mérvadó a szűkebb környezet

A kutatás igyekezett kitérni a hűtlenkedés mögött álló családi, párkapcsolati okokra is. Érdekes megvilágításba helyezi a hűtlenkedést az a tény, hogy hogyan látjuk szüleink párkapcsolatát, valamint az is, hogy mit gondolunk a másik érzelmeinek erősségéről, és hogy milyen példát látunk a szűkebb környezetünkben. Mint kiderült, nagyban befolyásolja a hűtlenkedési hajlamot szüleink viselkedése.

Másfélszer nagyobb arányban lépnek félre ugyanis azok, akik szerint már szüleik sem voltak hűségesek egymáshoz. Az ismerőseink körében is inkább a negatív példát látjuk: ötből négyen szereztünk már tudomást hűtlenkedésről közvetlen ismeretségi körünkből.

És hogy kik a leghűtlenebbek? Aki a forróvérű huszon­éves fiatalokra vagy az első házasságukban megcsömörlött harmincasokra gondol, bizony tévúton jár. Az ötvenes éveikben járók közül vallották be a legtöbben (39 százalék), hogy rendszeresen vagy többször félreléptek már.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!