Nyíregyháza hírei

2014.05.12. 19:41

Madárfióka-les a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Nyíregyháza - Az E-misszió Egyesület 2014 május 17-én, szombaton délelőtt és délután madárfióka-lesre várja az érdeklődőket a Sóstói-erdőbe.

Nyíregyháza - Az E-misszió Egyesület 2014 május 17-én, szombaton délelőtt és délután madárfióka-lesre várja az érdeklődőket a Sóstói-erdőbe. Találkozó 9:30-kor az Ózon-panzió előtti parkolóban, illetve 14:00-kor a Tölgyes és a Kecsege utca sarkán (a kanális hídjánál).

A korábbi években már több mint 50 fészekodút készítettek és helyeztek el az Egyesület önkéntesei a Sóstói-erdőben. Minden tavasszal ellenőrizzük, milyen madarak költenek és hány fiókát nevelnek fel az odúinkban. Örömmel mondhatjuk, hogy az elmúlt négy év alatt mintegy 500 kismadár (cinegék, csuszkák, verebek) kelt és repült ki ezekből a mesterséges odúkból, és egy védett kiemlősünk: a mogyorós pele is gyakran használja – lakó és szaporódóhelyül azokat. – mondta el Dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület projektvezetője.

Az utóbbi időben az erdőben folyó felújítási munkák miatt egyre kevesebb az idős, odvas fa, amelyekben ezek a madarak fészkelni tudnának. A fiatal faállományokban ezért mesterséges odúk segítségével szükséges segíteni rajtuk. Ez nem csak azért fontos, hogy ne tűnjön el a madárdal az erdőből, hanem azért is, mert énekesmadaraink fontos szerepet játszanak a kártevő rovarok elszaporodásának megakadályozásában, ezáltal a fák egészségi állapotának védelmében – tette hozzá a szakértő.

A madárfióka-les alkalmával ellenőrizzük és összes odút, és rögzítjük a tojásokra és a fiókákra vonatkozó adatokat. Szakértőink segítségével az akció résztvevői is belekukkanthatnak az odúkba, megleshetik a kis odúlakókat. A megfelelő korú fiókákat madárgyűrűvel is ellátjuk, ami lehetővé teszi későbbi azonosításukat.

Az Egyesület munkatársai mindenkit szívesen látnak, akit érdekel az erdő madárvilága, és szívesen segíti természetvédelmi tevékenységeinket. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a 2-3 órás időtartamú odúellenőrzés az erdő sűrű, zártabb részén történik, ezért szükséges a zárt ruházat és lábbeli, illetve a kullancsokkal szembeni elővigyázatosság.

További információ:

Szigetvári Csaba projektvezető

20/512-3311

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!