Nyíregyháza hírei

2014.06.19. 10:13

Szent Iván-éji tűzugrás a Sóstói Múzeumfaluban

Nyíregyháza, 2014. június 19., csütörtök (MTI) - Tűzugrás, koncert, táncbemutató is lesz a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban Szent Iván éjjelén, június 23-án, hétfőn; az eseményre párokat és egyedülállókat is várnak a szervezők.

Nyíregyháza, 2014. június 19., csütörtök (MTI) - Tűzugrás, koncert, táncbemutató is lesz a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban Szent Iván éjjelén, június 23-án, hétfőn; az eseményre párokat és egyedülállókat is várnak a szervezők.Kisgyörgy Tamás, a skanzen közművelődési munkatársa csütörtökön elmondta az MTI-nek, hogy az esztendő legrövidebb éjszakáján látványos programmal várják a látogatókat, akik megismerkedhetnek a Szent Iván-éjhez kötődő egykori szláv szokással, a tűzrakás hagyományával és annak mágikus vonatkozásaival.

Kiemelte: a nyári napfordulón gyújtott tűzről a régi időkben azt tartották, hogy az megvéd a ködtől, a jégesőtől, az állatokat megóvja dögvésztől, valamint elősegíti a jó termést.

Azok pedig, akik a Szent Iván-éji máglya felett átugorják a lángokat, ha egyedül állók, szerelmet varázsolhatnak maguknak, amennyiben viszont már párjuk van, megerősíthetik kapcsolatukat, óvhatják egészségüket, sőt gyermekáldásban is reménykedhetnek az elkövetkezendő időszakban - fogalmazott Kisgyörgy Tamás.

A Szent Iván-éji program a megvilágított Sóstói Múzeumfaluban egy történeti előadással kezdődik: a kiállítóházban Petrilla Attila tanár a valamikori betyárok életéről beszél az akkori beszédstílust utánozva.

Az este folyamán nyitják meg a 110 évvel ezelőtt született Szűcs Sándornak, Háromföld krónikásának életét felidéző vándorkiállítást, a tárlat a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban őrzött hagyatékra építve emlékezik a Bihari Sárrét, a Nagykunság és a Hortobágy kutatójára.

A máglyát 22 órakor lobbantják lángra, melynek fényénél a skanzen nagyszínpadán koncert lesz Péterfy Bori és a Love Band közreműködésével, majd a Nyírség Néptáncegyüttes tagjai a Szent Iván-éjszakához kötődő magyar és kelet-európai táncokat járnak el és népszokásokat elevenítenek fel. A program a tűzugrással zárul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!