Nyíregyháza hírei

2014.07.15. 10:05

Egy csipet Afrika ajándékba

Nyíregyháza - Az élménnyel együtt egy szelet Afrikát is hazavihet a koncert hallgatósága.

Nyíregyháza - Az élménnyel együtt egy szelet Afrikát is hazavihet a koncert hallgatósága.

A Nairobi Girls Choral nevű lánykórussal egy csipetnyi Afrika érkezik Nyíregyházára július 24-én, így aki nem tud eljutni a fekete kontinensre – és valljuk be, a legtöbben ebbe a körbe tartozunk –, kaphat egy szeletet a távoli földrész hangulatából. – Különleges este vár a vendégekre – mondta lapunknak az együttes hazai programjait szervező Bálintné Kis Beáta.

– Egyrészt azért, mert ez a fajta lendületes és megkapó stílus, amit a kórus képvisel, csak nagyon ritkán jut el Magyarországra, másrészt mert azt láthatjuk, hogy az istenhitről nemcsak úgy lehet gondolkodni, mint ahogy itthon tesszük. A lányok istent dicsérő dalokat énekelnek, de ezt vidáman, tapssal és tánccal összekötve teszik. Aki ezt hallja, közelebb kerül a távoli törzsek kultúrájához, és az élménnyel együtt egy darabka Afrikát is hazavihet.

Afrikai hagyományok

Biztosan sokakban felmerül a kérdés: hogy jut el egy kenyai kórus Magyarországra? A válasz, ismerve Bea életét, egyszerű. – Nyíregyháziak vagyunk, de 2005–2013 között Kenya fővárosában, Nairobiban éltünk és dolgoztunk. A férjem az ENSZ FAO szervezete egyik nagyszabású, Szomáliában zajló projektjének volt a vezetője, én pedig nyomornegyedekben végeztem önkéntes munkát árva gyermekek és özvegyasszonyok között. Kintlétünk alatt az egyik belvárosi evangélikus gyülekezet tagjai voltunk, ott ismerkedtünk meg a fiatalos, lendületes Nairobi Girls Choral lánykórussal; istent dicsőítő előadásmódjuk ötvözi modern életünket és az afrikai hagyományokat.

A hit összeköt bennünket

A kórus tagjai közül hatan az Evangélikus Külmissziói Egyesület meghívására érkeztek Magyarországra, és számos városban – Budapesten, Ózdon, Kiskőrösön, Soltvadkerten – tartanak koncertet, az utolsó állomás pedig Nyíregyháza. A koncertjük mindenkinek szól, tekintet nélkül életkori, vallási, világnézeti különbségekre. A program során nemcsak énekelnek, de arról is beszélnek, hogy miként élik meg az isten szeretetét, emellett pedig a Kenyában folyó önkéntes munkáról is lesz egy rövid, vetített képes beszámoló. Szeretnénk a távoli kultúrák különbözőségére és hasonlóságára irányítani a figyelmet, láttatni, mit tanulhatunk egymástól és rámutatni, hogy bár más a bőrszínünk, az életünk és a kultúránk, de a hitünk összeköt bennünket. A belépés ingyenes, az adományokat a kenyai árvák javára és a kórus utazásának költségeire fordítjuk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!