Nyíregyháza hírei

2014.07.08. 19:49

Elkészült huszonnyolc szabolcsi település vízkár-elhárítási terve

Nyíregyháza, 2014. július 8., kedd (MTI) - Elkészült huszonnyolc, árvízzel veszélyeztetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település vízkár-elhárítási terve, a dokumentumokat kedden vehették át az érintett teleülések polgármesterei Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2014. július 8., kedd (MTI) - Elkészült huszonnyolc, árvízzel veszélyeztetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település vízkár-elhárítási terve, a dokumentumokat kedden vehették át az érintett teleülések polgármesterei Nyíregyházán.

A tervet azoknak a városoknak és községeknek készítette el a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig), amelyeket nem véd árvízvédelmi gát, nincsen kiépített védmű, valamint úgynevezett magasparton helyezkednek el - közölte Bodnár Gáspár, az igazgatóság vezetője a megyeházán megtartott ünnepségen.

Elmondta, a magaspartok miatt a települések mélyebben fekvő részeit elöntés veszélyeztetheti, ezért ezeken a helyeken ideiglenes létesítményeket szükséges kiépíteni. A vízügyi igazgatóság működési területén a Kraszna, a Tisza és a Lónyay-főcsatorna mentén összesen 28 ilyen település van, védelmükről a kormány még tavaly hozott határozatot a 2013-as dunai árvizek tapasztalatai alapján.

A határozat értelmében a települési vízkár-elhárítási terveket állami finanszírozásból a térségi vízügyi igazgatóságoknak kellett elkészíteniük, illetve használatba átadniuk. Bodnár Gáspár hangsúlyozta, a veszélyeztetett települések árvíz esetén nem lesznek magukra hagyva, mivel árvíz esetén nő az állami szerepvállalás, a vízügyi igazgatóságok szakemberei a településekkel együtt fogják elvégezni a rendkívüli védelmi munkákat.

A vízkár-elhárítási terv részletesen leírja az elvégzendő feladatokat, meghatározza például az ideiglenes töltés nyomvonalát és anyagát, a szükséges emberi és gépi erőforrásokat annak érdekében, hogy a védművek kellő idő alatt megépüljenek - magyarázta a szakember.

A keddi eseményen Vállaj, Mérk, Tiborszállás, Fábiánháza, Nagyecsed, Mátészalka, Ópályi, Nagydobos, Vásárosnamény, Kisvarsány, Nagyvarsány, Gyüre, Aranyosapáti, Újkenéz, Mezőladány, Benk, Tiszamogyorós, Eperjeske, Tiszaszentmárton, Zsurk, Tiszabezdéd, Szabolcsveresmart, Tiszabercel, Gávavencsellő, Balsa, Szabolcs, Timár és Buj vezetői vehették át a dokumentumokat.

A Fetivizig vezetője az MTI kérdésére elmondta, a 2014 és 2020 közötti ciklusban részletesen meghatározták a térséget érintő árvízvédelmi feladatokat. Fontos része ennek a magyar-ukrán határtérségben az árvízvédelmi rendszer fejlesztése, amiről már korábban aláírt egy megállapodást a két ország kormánymeghatalmazottja - mondta Bodnár Gáspár.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!