Nyíregyháza hírei

2014.07.27. 19:00

Emlékezés a világháború hőseire

Kótaj - Az I. világháború mély sebeket ejtett hazánk és a lakosság életében. Szinte nem volt olyan magyar család, amelyben ne gyászoltak volna férjet, édesapát vagy testvért. Kótajban tíz év elteltével emlékművet állítottak a háborúban elesett hősök tiszteletére.

Kótaj - Az I. világháború mély sebeket ejtett hazánk és a lakosság életében. Szinte nem volt olyan magyar család, amelyben ne gyászoltak volna férjet, édesapát vagy testvért. Kótajban tíz év elteltével emlékművet állítottak a háborúban elesett hősök tiszteletére. Az emlékmű ma már kilencven éve hirdeti a kótaji férfiak hősiességét és bátorságát, amit az éppen száz éve kirobbant világégésben tanúsítottak.

A kettős évforduló alkalmából ünnepséget rendeztek vasárnap délután Kótajban a világháború emlékművénél, ahol felidézték a tragikus eseményeket, a kótaji hősök emlékét.

Fontosnak tartjuk a kultúra és a természet helyi értékeinek védelme mellett azt is, hogy emlékezzünk a velünk élő történelem egyes fejezeteire is – mondta el lapunknak Mussóné Lupsa Erika, a Civilek Kótajért Egyesület elnöke. –

Azért mondom, hogy velünk élő történelem, mert bár száz éve robbant ki az első világháború, azért a régi történetek, a családi tragédiák szájról szájra öröklődtek, az idősebb generációk tagjai mindent elmeséltek a fiataloknak, s nekünk is kötelességünk emlékezni hős elődeinkre, hiszen nagyon sok családban jelen van ez a bánat.

A kettős évforduló jó alkalom arra, hogy méltó módon megemlékezhessünk azokról, akik az életüket áldozták a hazáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!