Nyíregyháza hírei

2014.07.28. 11:16

Irány a megye – a vendéggel is

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyénkbe érkező vendégeinknek nem nehéz útitervet összeállítani. Még az olyan kánikulai időben sem, mint ami a napokban zúdult ránk. Miskolci és pesti vendégeinket is hová máshová vihetnénk el hétvégén, mint Szatmárba. Hadd lássák, hogy természeti értékeink mellett régiónk páratlanul sok műemlékkel is dicsekedhet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A megyénkbe érkező vendégeinknek nem nehéz útitervet összeállítani. Még az olyan kánikulai időben sem, mint ami a napokban zúdult ránk. Miskolci és pesti vendégeinket is hová máshová vihetnénk el hétvégén, mint Szatmárba. Hadd lássák, hogy természeti értékeink mellett régiónk páratlanul sok műemlékkel is dicsekedhet.Már az odavezető út is üdítően hat a baktai erdőn át, az út mentén integető hűs fák alatt. Aztán Vásárosnamény, majd Szatmár. Út közben a Tisza-hídról két part is csábít, előbb a gergelyiugornyai, aztán a tivadari fövenyek. Hát, mind a két strandon megmártóztunk. Csodásak… Nem lehet rangsorolni őket. De előbb egy kis térbeli utazás. Vendégeink is meggyőződhettek róla, hogy ezek a kis falvak párjukat ritkítják. Megmaradtak egyszerűségükben is szép templomaikkal.

Mai útitervünkbe Tákos és Csaroda fért bele. Ide talán minden évben el kellene látogatnunk. Tákos temploma egyedülálló, fából épült egyházi építményünk, amely ma is eredeti helyén áll. Báját egyszerűsége mellett festett famennyezete adja 58 kazettájával. Fehér alapú, zöld, sárga, fekete és vörös színekkel komponált képek. Egyszerűségükben is lenyűgözők. És ízes, kedves kalauzolás. Vendégeink el vannak varázsolva. Vásárolnak is a templom környékén kínált keresztszemes hímzésekből.

Az asszonyok már készülődnek a délutáni falunapra. Jót tesz az ilyen vendégcsalogató rendezvény. (Szombaton majd Vásárosnaményban lesz hasonló.) Csarodán ott várnak a középkori mosolygó szentek, Kozma és Damján, a két bizánci orvos szent. Tudjuk-e, hogy a szent koronán is szerepelnek? S ha már a múlt, akkor akinek van ideje, látogasson el a Csaroda határában lévő Báb-tavához, mely tőzegmohájáról nevezetes. Európa legdélibb dagadólápja. Mesébe illő mocsárvidék.

- Bodnár István -

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. július 28-i számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!