Nyíregyháza hírei

2014.08.22. 10:13

A közösségi szolgálat ötven órája

Nyíregyháza - Könyvállományt ellenőriznek, véradás szervezésben vesznek részt, és bűnmegelőzési tanácsokat is adnak.

Nyíregyháza - Könyvállományt ellenőriznek, véradás szervezésben vesznek részt, és bűnmegelőzési tanácsokat is adnak.

– A strandkönyvtárban töltött idő amellett, hogy hasznos volt, jól is éreztem magam. Hasznosnak bizonyult, mert így én is olvasgathattam idegen nyelvű folyóiratokat és sok mást, amit a hétköznapokban nem szoktam. Sajnos a rossz idő miatt csak kevés látogatónk volt – fogalmazta meg a munkával telt órák élményét Márton Fanni, a Vasvári Pál Gimnázium diákja.

Fannin kívül a középiskolások százai döntöttek úgy, hogy az idei nyarat nem fizetős diákmunkával, hanem közösségi szolgálattal töltik. Az ok, hogy az érettségi bizonyítvány kiadásához 2016. január 1-je után érettségire jelentkezőknek igazolniuk kell az 50 óra közösségi szolgálat teljesítését.

Könyvbarátokká válnak

– A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a program indulásától fogad közösségi szolgálatra diákokat – tudtuk meg Bakosné Mikula Edit igazgatóhelyettestől, aki a közösségi szolgálat koordinátora is. – Több mint tíz középiskolával kötöttünk együttműködési megállapodást, ebben az évben 100-nál több diák teljesített nálunk közösségi szolgálatot: strandkönyvtári szolgáltatást nyújtottak a park­fürdőben, könyvtári rendezvények lebonyolításában és állományellenőrzési feladatok ellátásában vettek részt.

– Ahogy az emberek sem egyformák, a diákok sem azok, s ez visszatükröződik abban is, ahogy hozzáállnak a közösségi szolgálathoz. Míg a többség lelkiismeretesen és pontosan, sőt lelkesen vesz részt a feladatok elvégzésében, addig néhányan „rájuk kényszerített kötelező rosszként” élik meg az ötven órát, ami kell az érettségi vizsgához – említette az igazgatóhelyettes. – A közösségi szolgálatot mi egy lehetősségként fogjuk fel: lehetőség az olvasásnépszerűsítésre egy olyan korosztály körében, amely szívesebben keres elektronikus felületeken, semmint könyvtári polcon. A feltételezésünk, amely szerint a közösségi szolgálatban részt vevő diákok egy része olvasóvá, könyvtárlátogatóvá válik – szerencsére – beigazolódni látszik.

– Tavasszal imitátorként, mert szerettem volna eljátszani a beteget, már részt vettem a Magyar Vöröskereszt munkájában, így szinte magától értetődő volt, hogy itt akarom letölteni a közösségi szolgálatot – mesélte a mindig mosolygós, buji Varkoly Nelli. A Kölcsey gimnázium tizedikes diákja perselyezett és a véradásszervezésből is kivette a részét; túl van 33 óra szolgálaton.

Él még a humánum

– Nagyon jó érzés másokon segíteni – mondott újabb indokot arra a kitűnő tanuló Nelli, miért a karitatív szervezetet választotta. Hasznos tapasztalatokkal lett gazdagabb, amelyek még inkább megerősítették abban a gyermekkori elhatározásában, hogy orvosként gyógyítani szeretne.

– Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalni a tapasztalatokat, akkor azt mondanám: nagyon jó. Azok a feladatok, amelyeket a középiskolások végeznek el a közösségi szolgálat alatt, hasznosak és komoly segítséget jelentenek a szervezetünknek – summázott Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. – Visszaadták a hitet abban, hogy a mai fiatalokban is megvan a humánum.

Az elvégezhető munka változatos, hiszen az elsősegélynyújtó versenyeken, illetve bemutatókon felkészített imitátorként (ellátásra szoruló sérültként) éppúgy teljesíthetik a naponta 3 órában maximalizált önkéntes munkát, mint ahogy a véradásszervezésbe is bekapcsolódhatnak a behívók megírásával, adminisztratív feladatot választhatnak, de a perselyezők legtöbbje is diák, akik odaadással vesznek részt a feladatban, mert tudják: a rászorulókat támogatja minden forint.

– Ha most ösztönözni tudjuk őket a karitatív tevékenységre, a humanitás és a szolidaritás alapértékké válik számukra, akkor a jövőt is megalapozzuk – fogalmazta meg az érettségihez kötelező 50 órás közösségi szolgálat lényegét az igazgató. Kiderült, a nyíregyházi szervezet 9 középiskolával kötött együttműködési megállapodást, most nyáron 5 iskola (Zrínyi, Krúdy, Vasvári gimnázium, Bánki középiskola és a nagykállói Korányi) 12 diákja döntött úgy, önkéntesként dolgozzák le a szünet egy részét.

– Nagy öröm azt látni, hogy a diákok nem kényszerként élik meg a 50 órás közösségi munkát, önként jelentkeznek hozzánk és lelkiismeretesen végzik el a rájuk bízott

teendőket – tette hozzá Szarkáné Kövi Márta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!