Nyíregyháza hírei

2014.08.29. 12:35

A változások tanéve lesz az idei

Nyíregyháza - Számos újdonság vár a diákokra és a tanárokra szeptembertől; egyes tankerületek pedagógushiánnyal küzdenek.

Nyíregyháza - Számos újdonság vár a diákokra és a tanárokra szeptembertől; egyes tankerületek pedagógushiánnyal küzdenek.

Indul a tanfelügyelet, újabb évfolyamokon kezdenek tanítani az új kerettantervek alapján, emelkedik a pedagógusok fizetése, átalakul a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – adott hírt a 2014/2015-ös tanév legfontosabb változásairól az Eduline.hu.

Az oktatással, oktatáspolitikával és tanulással foglalkozó szájt tájékoztatása szerint szeptembertől már az 1-2., az 5-6., és a 9-10. évfolyamon is az új kerettantervek alapján kell tanítani, amelynek része az általános iskolák mindegyik osztályában, heti egy órában kötelező erkölcstan vagy hit- és erkölcstan oktatás is.

Ingyen tankönyveket kapnak

Az ötödikeseknek heti egy órában dráma és tánc vagy hon- és népismeret órán kell részt venniük, kilencedik évfolyamon pedig a dráma és tánc, illetve a mozgókép- és médiaismeret közül választhatnak a diákok.

A mindennapos testnevelés immár az 1–3., az 5–7., illetve a 9–11. osztályban lesz kötelező. Az iskolák csak a központilag kiadott tankönyvjegyzékből választhatnak, fő szabály szerint évfolyamonként és tantárgyanként két tankönyv közül. Szeptembertől az 1-2., 5-6. és 9-10. évfolyamon, 1501 iskolában tanítanak majd az új kerettantervekhez illeszkedő kísérleti tankönyvekből – derül ki a Eduline összefoglalójából, amely arra is kitér, hogy ettől a tanévtől már két évfolyam diákjai, az általános iskola első, illetve második évfolyamai is ingyen kapják a tankönyvcsomagot.

Jó hír, hogy szeptembertől újra emelkedik a tanárok fizetése (az alap- vagy mesterdiplomás pályakezdők bére 5700–6800 forinttal, a középfokú végzettségűek bruttó bére 300–400 forinttal), az iskolakezdés küszöbén ugyanakkor aggodalomra adhatnak okot a betöltetlen státuszokról szóló megyei hírek.

Csütörtökön több megyei tankerületi vezetőt is megkerestünk, hogy megtudjuk: valóban pedagógushiánnyal küzdenek-e az egyes oktatási körzetek, s ha igen, miként fogják orvosolni a problémát a zavartalan iskolakezdés érdekében.

– A tankerületünkben minden rendben, a jövő hétfői iskolakezdés az összes intézményben zavartalan lesz – válaszolt optimistán dr. Elek Tamás, az ibrányi tankerület vezetője, aki sem csúszó tankönyvellátásról, sem pedig üres pedagógusi álláshelyekről nem kapott információt az igazgatói értekezleten.

– Nálunk sem jellemző a pedagógushiány. Előfordul, hogy lakóhelyváltozás miatt megüresedik tanári állás, ám ezekre megtaláljuk a megoldást – tájékoztatott Botos Attiláné, a baktalórántházi tankerület vezetője.

Farkasné Kiss Krisztina, a csengeri tankerület vezetője is hasonló tapasztalatokról számolt be.

– Költözés és gyes miatt keletkezhet üres státusz, de ezt átcsoportosítással rendre megoldjuk. Pár napja tudtuk meg, hogy egy informatikatanári állás meg­üresedett. Ha még aktuális lesz a jövő héten, meghirdetjük! – nyilatkozta lapunknak.

Vannak még üres álláshelyek

Markovics Attila, a záhonyi tankerület vezetője elmondta, nálunk nincs pedagógushiány. A nagykállói tankerület egy ének-zene és egy angol nyelvtanárt alkalmazna teljes munkaidőben.

Ha nem találnak mihamarabb alkalmas (át)tanítót, aki párhuzamosan oktatna a kerület 2-3 intézményében, a meglévő tantestület tagjai láthatják el a plusz feladatokat plusz pénzért.

– Semmiképpen sem maradnak szaktanár nélkül a diákok! – hangsúlyozta Birta Ferencné.

A nyírbátori tankerület, amelyhez a tagintézményekkel együtt 21 iskola tartozik, tanítót, testnevelő tanárt és angol szakos pedagógust keresett, ám erről a problémáról már csak múlt időben beszélt Szabó László, hiszen a jelek szerint teljes szakos ellátottsággal indul a tanévük.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!