Nyíregyháza hírei

2014.08.01. 09:13

„Ijesztő a tudat: háború van”

Nyíregyháza - Olyan rendszerre van szükség, ahol nem csorbulnak a kisebbségek jogai.

Nyíregyháza - Olyan rendszerre van szükség, ahol nem csorbulnak a kisebbségek jogai.

Bocskor Andrea lapunknak azt mondta, a személye összekötő kapocs lehet Ukrajna és az unió között, az elkövetkező öt évben a kárpátaljai magyarság érdekeit szem előtt tartva látja el a feladatát.

Lehetőség és perspektíva

– Egy évvel ezelőtt még nem is álmodozhattam arról, hogy ma már uniós képviselőként emelhetem fel a szavam az országomban dúló háború ellen. Az, hogy bekerülhettem az EP-be, egyrészt megtiszteltetés, másrészt nagy lehetőség és komoly perspektíva. Egy ilyen funkciót betölteni több mint napi feladat, a jelenlegi belpolitikai helyzetben pedig felértékelődik a szerepe. A bizottsági tagságaim segítenek abban, hogy tájékozódjak, de én is elláthatom naprakész információkkal a brüsszeli döntéshozókat.


Bocskor Andrea: Uniós képviselőként emelhetem fel a szavam a kisebbségek védelmében


Mindenkinek tudnia kell, hogy Ukrajna törekszik az integrációra, ez az ország és azon belül a kárpátaljai magyarság érdeke is. A jelenlegi ciklusban az unió nem tervez bővítést, ettől függetlenül ez az időszak rendkívül jelentős Ukrajna számára. A legfontosabb, hogy minél rövidebb időn belül véget érjenek a harcok, és az ország elindulhasson a demokratikus berendezkedés útján. Olyan rendszerre van szükség, ahol nem csorbulnak a kisebbségek nyelvi és kulturális jogai, az én feladatom többek között az, hogy ezt a szándékot képviseljem, e mellett kiálljak. Szorgalmazni fogok minden olyan törekvést, ami ezt elősegíti, de ez háborús helyzetben lehetetlen, hiszen például pályázati források is csak akkor érkezhetnek az országba, ha béke van.

Arra a kérdésünkre, hogy lehet nap mint azzal a tudattal felkelni, hogy a hazánkban háború van, Bocskor Andrea azt mondja, a tudat több, mint ijesztő.

– Nem lehet tudni, mikor miért száguldoznak az autók, miért van útlezárás, miért tüntetnek az emberek. Nagyon sokat ront az egyébként is szörnyű helyzeten, hogy a harcok mellett dezinformációs háború is zajlik. Valakinek az az érdeke, hogy téves információk lássanak napvilágot és hogy pánikot, félelmet keltsenek. Minden esetben meg kell vizsgálni a hírek valóságtartalmát, és lépéseket tenni azok cáfolására, de ehhez megfelelő csatornákra és emberekre van szükség. Az a fontos, hogy legyen, aki kézben tudja tartani a helyzetet.

Folyamatos kommunikáció

Próbálok napi kapcsolatban lenni a helyiekkel és pontos információkat beszerezni, hiszen csak így tudok reális képet adni az unió vezetőinek. De a tájékozódás azért is fontos, mert szomszédos államként Magyarország, határmegyeként pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg is érintett, így ebben a helyzetben rendkívül nagy jelentősége van a folyamatos kommunikációnak. Bízom abban, a felek minél rövidebb időn belül belátják, hogy az embereknek nincs szükségük a vérontásra, és ha ez így lesz, Ukrajna elindulhat a fejlődés útján. Uniós képviselőként mindent megteszek azért, hogy ez így legyen.

Bocskor Andrea

Beregszászon született. Ugyanott diplomázott a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola angol-történelem szakán, majd elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskolájának Művelődéstörténeti programját. 2002-től a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola tanársegédje, 2007-től a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, 2011-től docense, a Lehoczky Tivadar Intézet vezetője. A Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola Hallgatói Önkormányzatának első elnöke, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének külügyi titkára volt.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!