Nyíregyháza hírei

2014.09.19. 07:39

Belépő: lesz még egy esélyük

Nyíregyháza - Sokan el sem hiszik, hogy igenis van lehetőség túllépni a hajléktalanságon. Van, aki igen.

Nyíregyháza - Sokan el sem hiszik, hogy igenis van lehetőség túllépni a hajléktalanságon. Van, aki igen. Hol volt, hol nem volt – igaz ez nem mese –, volt egyszer egy Főbejárat program, ahol hajléktalan emberek kaptak arra lehetőséget, hogy albérletbe költözhessenek, tanulhassanak és visszailleszkedhessenek a társadalomba.


Dr. Szoboszlai Katalin: A hajléktalanok komoly hiányosságokkal és hátrányokkal küzdenek.


Laci másfél évtized alatt járta meg a hajléktalanság minden poklát, alkoholista volt, ám eljött a pillanat, amikor élni már nem akart, de rájött, öngyilkos sem lehet. Új életet kezdett, leszokott az alkoholról és elsőként lépett be a Főbejáraton. Ahogy lapunknak mondta: arra volt kíváncsi, képes-e megállni a saját lábán. Igen, képes volt! Nem húzta vissza az utca.

Heni szintén az elsők között jelentkezett akkor a programba. – Az embernek képeznie kell önmagát, csak így van esélye munkára, tisztességes megélhetésre – jelentette ki, és ő is megcsinálta: a Főbejárat egy új esélyt adott neki, nem szalasztotta el.

Ami jó, azt folytatni kell

A Periféria Egyesület 19 éve rendíthetetlenül hisz abban, hogy a hajléktalanokat nem elég csak felderíteni és elérni, élelmiszerrel, ruhával segíteni, hanem ki kell mozdítani őket az utcai létből.

– Nem könnyű és nem is lehet mindenkit meggyőzni arról, hogy van az utcán kívül is élet, sokan el sem hiszik, hogy igenis van lehetőség túllépni a hajléktalanságon – ismeri el Somogyiné Katona Anikó, az egyesület szakmai vezetője. A Periféria Egyesület több mint 37 millió uniós és hazai támogatást nyert arra, hogy a most induló Belépő program keretében a közterületen élő hajléktalan embereket a lakhatásuk segítésével, a munkavégzéshez szükséges kompetenciák fejlesztésével visszavezessék a társadalomba.

– Két célcsoportunk van: egyrészt azok, akik már több mint egy éve élnek az utcán, valamint olyanok, akik 30 napnál régebben, de 12 hónapnál kevesebb ideje otthontalanok – említette a szakmai vezető.

Nem jár automatikusan

A 13 hónapon át tartó Belépő program részleteiről kiderült az is: elkezdődött az utcán élő otthontalanok tájékoztatása, majd pszichológus segítségével mérik fel a jelentkezők motiválhatóságát, meglévő képességeiket és készségeiket, mentális állapotukat. Végül tízen kapnak esélyt arra, hogy nyolc hónapon át maximum havi 40 ezer forintos lakhatási és havi 75 ezer forintos képzési támogatással elvégezzék a több mint 1000 órás oktatási programot (kompetenciafejlesztés, számítástechnikai ismeretek és munkaerő-piaci integrációt segítő képzés szerepel a tananyagban), vezessék a háztartásukat, fenntartsák önmagukat, beosszák a rendelkezésükre álló pénzt.

Őket is motiválja a siker

– Egyéni fejlesztési terv, tanácsadó iroda és 24 órás krí­zisügyelet áll a rendelékezésükre, hogy valóban minden támogatást megkapjanak ahhoz, hogy új életet kezdhessenek – részletezte Somogyiné Anikó. Megtudtuk: a képzési támogatás nem automatikus, annak feltétele az órákon való részvétel. Az egyesület októberre szeretné lezárni a kiválasztási folyamatot, november-decemberben pedig kezdődik az albérletkeresés.

– Nehéz célcsoportot választottunk, komoly hiányosságokkal és hátrányokkal küzdenek, de hiszünk abban: ezen lehet változtatni. A korábbi lakhatási programjaink és a Főbejárat projektünk sikere pedig minket motivál abban, hogy újra és újra belevágjunk, új esély lehetőségét teremtsük meg a hajléktalan emberek számára – fogalmazott dr. Szoboszlai Katalin, a nyíregyházi Periféria Egyesület elnöke.

 

Egyesületi múltidéző

Így indultak: „A »hőskorban« hatalmas szakmai hittel és cselekvési vággyal fogtunk hozzá az utcai szociális munkához. Közösen terveztünk, párokban jártuk az utcákat és kerestük fel a hajléktalanokat, kezdeményeztük új szálláshelyek kialakítását és nappali melegedő megnyitását a városban. Az első öt

évben három szociális munkás és huszonöt szociális munkás szakos hallgató kapcsolódott be önkéntesként az utcai szociális munkába. A belterjes szociális szakmai közeget új, szakmán kívüli önkéntesek csatlakozásával próbáltuk áttörni.”

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!