Nyíregyháza hírei

2014.09.04. 08:55

Nem csak kritikus szemmel nézi az előadásokat

Nyíregyháza - Karádi Zsolt többször is megnéz egy előadást: van, amikor fotóz és van, amikor a játékra figyel.

Nyíregyháza - Karádi Zsolt többször is megnéz egy előadást: van, amikor fotóz és van, amikor a játékra figyel.

Az idei Vidor a kiállítások fesztiválja is, hiszen a színházban, a megyei könyvtárban, a Városi Galériában és a Jósa András Múzeumban is láthatók tárlatok. Dr. Karádi Zsolt és lánya, Karádi Nóra Lilla színházfotóit a könyvtárban nézhetik meg az érdeklődők, az alkotókkal a megnyitón beszélgettünk. Karádi Zsolt főiskolai tanárt irodalmi munkássága révén ismerjük, lapunk olvasói gyakran találkozhatnak színházkritikáival is. Szereti és érti a színházat, az utóbbi években pedig nemcsak kritikus szemmel nézi az előadásokat, hanem a fényképezőgép optikáján át is.


Karádi Zsolt: Ha fotózok, nem tudok a játékra és a rendezésre figyelni.


– Tizenkét éves voltam, amikor először vettem a kezembe gépet, a színház már akkor is a szívem csücske volt. Gyerekszínész voltam Miskolcon, de később az irodalom elsodort. Tíz évvel ezelőtt kezdtem el a Móricz Zsigmond Színházban fényképezni, többször is megnézem a darabokat. Amikor ugyanis fotózok, nem tudok az előadásra figyelni; a játékra és a rendezésre csak gép nélkül tudok koncentrálni. A Varázsfuvolát legalább ötször láttam, egy előadást akkor nézek meg utoljára, ha már súgni tudnék a színészeknek…

Arra a kérdésre, hogy változik-e a véleménye egy előadásról, ha többször is megnézi, azt mondja, alapvetően nem, de mivel a kritika a szerző pillanatnyi lelkiállapotát is tükrözi, előfordul, hogy bizonyos helyzeteket másképpen értékel.

Nóra az édesapja hatására kezdett el színházban fotózni, és általában megbeszélik, melyikük mit gondol egy adott képről – meséli a fiatal lány, akitől azt is megtudtuk, hogy soha nem úgy ül be előadásra, hogy lennének elvárásai: hagyja, hogy hasson rá a darab. Amikor fényképez, leginkább a színeket akarja megragadni, de szeret megörökíteni mimikát vagy arcokat is.

KM-RT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!