Nyíregyháza hírei

2014.10.09. 07:56

Jövőre új medencében tempózhatnak

Fehérgyarmaton, Csengerben, Baktalórántházán és Kemecsén épül a megyénkben tanuszoda.

Fehérgyarmaton, Csengerben, Baktalórántházán és Kemecsén épül a megyénkben tanuszoda. A fehérgyarmati járáshoz félszáz megyei település tartozik, így szinte magától értetődő volt, hogy itt épülnie kell uszodának.

Feszített víztükör

– Az új tanuszoda könnyűszerkezetes elemekből épül, és nyáron szabadtéri medenceként is használható, így a létesítmény egész évben ki tudja szolgálni a diákokat és a környéken élőket – mondta el dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. Fehérgyarmat polgármestere hozzátette: 2000–2200 iskolás gyermeket érint a beruházás, amelyhez a város 180 millió forintos önerővel járul hozzá, azonban a működtetés költségei már nem őket terhelik, hiszen ez a Nemzeti Sportközpont feladata lesz. Fehérgyarmaton a strand területén a tanuszodának 2015 szeptemberére kell elkészülnie.


Dr. Tilki Attila: Szeptemberre felépül a fehérgyarmati strandon az új tanuszoda.


Az uszodák mindegyikében két medencét alakítanak ki, a tanmedence 6x10x0,8 méteres, az úszómedence 25x15x1,90 méteres feszített víztükrű lesz. A kormány tervei szerint Kemecsén is épül tanuszoda.

Keresik a helyét

– A város lakossága örömmel fogadta a tanuszoda gondolatát, hiszen a sportnak óriási hagyománya van Kemecsén, s egy új színfolttal lesz gazdagabb ez a paletta – mondta el érdeklődésünkre Lipők Sándor, Kemecse polgármestere.

– Természetesen nem csak a városnak, hanem az egész járásnak épül, így a környező települések iskolásai is igénybe vehetik majd szervezett úszásoktatás keretében; a tan­uszoda része lehet a mindennapi testnevelésnek, a tanórák után pedig a lakosság rendszeres sportolását segíti elő az új létesítmény. Remélem, hogy az óvodásoknak is lehetőségük lesz megismerkedni az úszás alapjaival. A tanuszoda helyét még nem tudjuk, két lehetőség vetődött fel. Az iskola közvetlen közelében van szabad terület, valamint a túloldalon, az oktatási intézménnyel szemben is van egy üres ingatlan. A tanuszoda állami beruházásban készül el, a tervezéstől a kivitelezésig, a műszaki ellenőrzésig mindent az állam vállal magára. Bízom abban, hogy a szakemberek a tanuszodákban felfigyelnek majd a tehetségekre, s innen is kerülhetnek ki olimpikonok.

Tizenhat éve

– Hogy telik az idő: idestova tizenhat esztendeje épült a tan­uszodánk, amely gazdasági okok miatt egyszer sem volt bezárva 1998 óta. Az önkormányzat a fenntartó, a megye egyik legtisztább ilyen jellegű medencéjével büszkélkedhetünk – említette Bardi Béla, Gyulaháza polgármestere. – A 18×8,5 méteres, 90–130 centis vízmélységű uszodát a helyiek mellett a Klik által beszervezett környékbeli iskolások is előszeretettel használják ingyenesen. A nagyközönséget délutánonként és hétvégente engedjük be jelképes összegért. A legfontosabb célkitűzést elértük: amíg az 1998-as átadásig a gyulaházi diákok 90 százaléka úgy végezte el a 8 osztályt, hogy nem tudott úszni, ennek most már pont az ellentéte igaz. Akkoriban a CÉDA pályázat révén több mint 22 milliós támogatásban részesültünk, az uszoda 27–28 millióból épült meg, a fennmaradó részt az önkormányzat gazdálkodta ki.

Befedik a sóstói nagymedencét

– Amióta bekerült az 5. és 6. osztályosok tantervébe az úszásoktatás, azóta tény: nagyobb a kihasználtság a Júlia fürdőben. Sok diák tanul itt úszni, ők minden esetben külön sávban úsznak a többi vendégtől – fogalmazott olvasóink panaszaira reagálva dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette: a vendégeknek két úszósávot minden esetben fenntartanak.

– Ilyen látogatottságnál nem egyszerű megszervezni, hogy a diákok mellett a többi vendégnek ennél több hely jusson. Mivel az úszásórák nem a medencék egészét foglalják le, így felesleges az olyan táblák kihelyezése, amelyek időhöz kötik a vendégek érkezését. Ez egy átmeneti időszak, decemberre befedjük Sóstón az 50 méteres nagymedencét, akkortól nyugodtabb körülmények között úszhatnak a vendégeink – folytatta Podlovics Roland.

 

Ezrek tanultak meg Ibrányban úszni

Hat évvel ezelőtt adták át a megye egyik legszebb tan­uszodáját Ibrányban.

– Uszodánk tan- és úszómedencével PPP-konstrukcióban készült el, évről-évre 13–14 település diákjai tanultak meg nálunk úszni – tájékoztatott Berencsi Béla polgármester. Óvodások, általános és középiskolások ezrei sajátították el az úszás alapjait a létesítményben, ahol az igények szerint tartanak nyitva, hiszen a felnőttek már hajnalban szívesen tempóznak a medencében.

– Tisza-parti településként hat évvel ezelőtt azt kellett mondanunk: az ibrányi gyerekek nagy része nem tud úszni; a tanuszoda-építés azért volt fontos, hogy a diákjaink ússzanak, rendszeresen sportoljanak. Ma a gyermekeink 60 százaléka tud és szeret úszni, mi több, megyei és országos versenyeken elért eredményeik bizonyítják a tehetségüket – tette hozzá Berencsi Béla.

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!