Nyíregyháza hírei

2014.11.15. 12:05

Jelelve „hallhatják” a Hair-t

Nyíregyháza - A hallássérültek jobban szeretik a zenés darabokat, mint a prózát.

Nyíregyháza - A hallássérültek jobban szeretik a zenés darabokat, mint a prózát.Nyugat-Európában nagyon népszerűek az ilyen jellegű színházi előadások, hazánkban tíz évvel ezelőtt a Móricz Zsigmond Színház volt az első vidéki teátrum, amely ezt a lehetőséget megteremtette. Az első előadás, amit akadálymentessé tettek a hallássérültek számára, Az őrült nők ketrece volt, és azóta is sok darabot mutattak be ezen a módon.

– Sokkal jobban szeretik a zenés előadásokat, mint a prózát, mert jobban érzékelik az előadás dinamikáját – meséli Szabó Ildikó. – Lufikat adunk a kezükbe, mert ezek vezetik a rezgéseket, és mivel kifinomultabbak az érzékeik, jobban tudják követni a darabot. A jelnyelvi tolmács számára azonban ez nem egyszerű feladat, sőt!

– A Hair dalainak túlnyomó része angolul szólal meg, és komoly dilemmát okozott, hogy ezeket hogyan tolmácsoljam. Végül a mentorommal, dr. Tapolczai Gergellyel úgy döntöttünk, hogy nemzetközi jelnyelvre fordítom majd a dalszövegeket, és mivel ezek közel állnak a hazai jelnyelvhez, a hallássérültek sokkal többet fognak a dalok szövegéből érteni, mint a közönség azon tagjai, akik nem beszélnek angolul.

– Ahhoz, hogy az élmény tökéletes legyen, a jeltolmácsnak az előadás minden rezdülését ismernie kell, így nem csoda, hogy Szabó Ildikó két hete a Hair-dalokkal kel és fekszik.

Nem jelent akadályt

– Nagyon várom az előadást, hiszen ez egy komoly feladat: tőlem függ, milyen élményekkel térnek haza a hallássérültek, mennyi mindent értenek meg. A színpad jobb szélén fogok állni, természetesen a színészeket semmiben sem zavarom, nem takarom ki őket, nem kell, hogy kerülgessenek. Nekik ez nem jelent akadályt, és mindig azt tapasztalom, hogy nagy nyitottsággal állnak ezen előadások elé, amiért hálásak vagyunk nekik. A közönség halló része az első percekben általában meglepődik, de később már nem is veszik észre, hogy én is színpadon vagyok. Nagy öröm, hogy ezúttal Budapestről és Debrecenből is érkeznek hallássérültek, bízom benne, hogy hatalmas élménnyel térnek majd haza.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!