Nyíregyháza hírei

2014.11.08. 13:57

Lehet egy akadállyal kevesebb?!

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen sok olyan épület van, ahová sem babakocsival, sem kerekesszékkel nem lehet bejutni.

Nyíregyháza - A megyeszékhelyen sok olyan épület van, ahová sem babakocsival, sem kerekesszékkel nem lehet bejutni.

– Legyőzhetetlen akadály – mondta Laci, aki kerekesszékével állt a belvárosi étkezde három lépcsőfoka előtt. Esélye sem volt felmenni. Zsuzsa talán könnyebb helyzetben van…

– Babakocsival hogyan tudok bejönni? – kérdezte a pult mögött éppen kiszolgáló hölgyet. – Egy perc türelmet kérek, és segítek behozni – jött a gyors válasz. No igen, de vajon ha Laci teszi fel ugyanezt a kérdést, egyetlen nő hogyan oldaná meg, hogy a 100 kilo­grammos kerekesszékben ülő 70 kilós Laci is feljusson? Amíg ezen tanakodtunk, érkezett egy járókerettel közlekedő idős hölgy. Lassú mozdulatokkal tette fel előbb a keretet lépcsőfokra, és lépett utána. Pár pillanatig megpihent az utolsó „akadály” leküzdésekor.

– A városházával nincs gond, oda bejutunk, de az épület alatt található boltokba egy-egy kivételtől eltekintve nem – magyarázták a kis csapat tagjai, akikkel „csak” a belvárosban teszünk egy sétát, hogy lássuk: az esélyegyenlőség és az akadálymentesítés jegyében mennyire tudják önállóan intézni ügyeiket.

Kampányt indítanak

A Gyerekek, Családok, Anyák (Gyerecsak) Egyesület ebben a hónapban kampányt indít, hogy a megkülönböztetés és kirekesztés helyett a tolerancia, a társadalmi befogadás és sokszínűség jellemezze Nyíregyházát.

– A megyeszékhelyen sok olyan épület van, ahová sem a babakocsival, sem a kerekesszékkel közlekedők nem tudnak bemenni, olykor rém­álom, milyen nehézségekkel találják szembe magukat – fogalmazott Illés-Tőzsér Tünde, az egyesület elnöke. A szervezet „Baba- és emberbarát” matricákat ad minden olyan intézménynek és üzletnek, ahol megoldották az akadálymentesítést, rámpa, lift segíti a kisgyermekkel érkezőket, a mozgásukban korlátozottakat. – Az egyenlő esélyű hozzáférés fontos része az emberi méltóságnak – hangsúlyozta Tóth-Balogh Nikolett programkoordinátor.

– Az akciónkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egy pici odafigyeléssel, több empátiával milyen sokat tehetünk embertársainkért – mondta Illés-Tőzsér Tünde, majd egy petíciót adott át Rendes Sándornak, a nyíregyházi önkormányzat sajtószóvivőjének. Ebben arra kérik a város vezetését, hogy álljanak a kampányuk mellé, a családbarát, pozitív kezdeményezéseket támogató kommunikáció egészüljön ki a közös cselekvéssel, együtt tegyenek az akadálymentes közlekedés feltételeinek javításáért.

– Bízunk benne, hogy presztízs értékű lesz csatlakozni a kezdeményezésünkhöz – adott hangot reményének az egyesület elnökségi tagja.

– Mindazokat, akik szeretnék látni, milyen akadályokkal szembesülünk naponta, november 14-én, pénteken 10 órától egy közös sétára invitáljuk. A városközpontban lévő Metropol üzletháztól a Nyír Plazáig tartó túra tanulságos lesz – ígérik.

Padkák és bukkanók

– Egyetlen perc alatt kitesszük a rámpát! – és az optika tulajdonosa már mutatta is a raktárban a fából, méretre készült felhajtót. Állandóan nem lehet kint, mert több mint 12 centire nyúlna ki a járdára, s erre nem adnak engedélyt. A szomszédos üzletnek két csak lécsőfoka van, ott ez még megoldható volt. Rácz Éva, az egyesület tagja elmondta: szinte a teljes várost feltérképezték, nincs gördülékeny „belépési” lehetőség a megyeházára, a kincstárba, ahol a babakötvényekért éppen a babakocsival érkezők mennének be, és hosszú még a sor, ahol komoly kihívás az épületbe bejutást megoldani.

A petícióátadás utáni séta alatt Laci és kerekesszékes társai azt mondták, a magas útpadkák, a töredezett járdák ugyanilyen akadályt jelentenek, ahogy a nem alacsonypadlós buszokra sem tudnak felszállni. Imádják a bicikliutakat, mert ott „bukkanómentesen” haladhatnak.

– Ha ki akarok menni a nővéremhez a Jósavárosba, akkor megrendeli nekem a buszt – említett egy alternatívát Laci, amihez Zsuzsa, a két kisgyermekes anyuka csak annyit tett hozzá: az új típusú busz egy álom. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az embertársaink mennyire segítőkészek. Ki emeli meg a babakocsit le- és felszállásnál, ki nyitja ki az ajtót…

KM-BM


A hozzáférhető város

– Közös a cél – erősítette meg Rendes Sándor sajtószóvivő, és emlékeztetett rá: 2010 óta minden beruházás – legyen az bujtosi csarnok, művelődési ház, stadion – olyan fejlesztés, ahol kiemelt figyelmet fordítottak az akadálymentesítésre, az odavezető utak és járdák helyreállítására. – Ez a jövőben sem lesz másként – jelentette ki, és kiderült, hogy a városházára csak a jövő héten, a kampány indításakor ragasztják ki a „Baba- és emberbarát” matricát. – A 2012-ben átvett Hozzáférhető Város cím is arra kötelez bennünket, hogy tegyünk az esélyegyenlőségért, s közösen térképezzünk fel, hogy van szükség akadálymentesítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!