Nyíregyháza hírei

2014.12.05. 16:06

Néhány jó tanács ifjú tanácstalanok számára

Nyíregyháza - A nevesebb nyíregyházi középiskolák diákjai kérik leggyakrabban a szakember segítségét.

Nyíregyháza - A nevesebb nyíregyházi középiskolák diákjai kérik leggyakrabban a szakember segítségét.

Tavaly november végén elindult valami. Uniós forrásból létrejött egy hely, ahol nyugalomra találnak a fiatalok. Bár a nyitáskor nem ez volt az elsődleges cél, mostanra akár harminc fiatal is megtölti a nyíregyházi Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Irodát – naponta.

Egyelőre úgy tűnik, ez egyedülálló siker, ami bizonyítja, a az itt dolgozó szakemberek hiánypótló feladatokat látnak el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: egyszerre töltik be a pedagógus, a barát, a hallgató és a tanácsadó szerepét.

Szerelmek szövődtek

A 14–30 közötti fiúk és lányok szívesen üldögélnek az irodában iskola után, mert nem támasztanak velük szemben különösebb elvárásokat, csak hogy tartsák be a házirendet, és figyeljenek oda egymásra. Amióta megnyitott a Pont, több barátság és szerelem is szövődött a falai között.

A nyíregyházi Kontaktpont Iroda szolgáltatásai között fellendülőben van a tanácsadás, egyre többen keresik fel Eszik Édua karrier- és pályaorientációs szakembert. Naponta érkeznek hozzá számtalan kérdéssel azok a döntés előtt álló, jórészt általános és középiskolás gyerekek és ifjak, gyesen lévő anyukák, akik egyelőre még nem tudják vagy nem egészen biztosak abban, melyik a számukra legmegfelelőbb hivatás.

– A karrier-tanácsadás lényege, hogy az érintettel közösen megpróbáljuk megtalálni azt a szakmacsoportot, amelyben sikeres lehet hosszú távon is. Három fő témával foglalkozunk a tanácsadásokon: ez az önismeret (érdeklődés, képesség, munkamód és -érték), pályaismeret és munkaerő-piaci ismeret (kereslet, kínálat, elhelyezkedés, érvényesülés). Ezeket megbeszélve már találunk olyan irányt, amerre elindulhatunk és haladhatunk.

Kereslet és kínálat

– Amitől ez a kisebb gyermekeknek nehéz, az az, hogy életkorukból kifolyólag tantárgyalapú a választásuk, tehát ha jók matekból, akkor reál irányba tapogatóznak. Ezt nehéz átállítani és rávezetni őket arra, hogy azzal foglalkozzanak, ami a szívükből jön. Hiszem és tudom, hogy bármilyen szakmát választunk, abban el lehet helyezkedni, ha elég tudatosan állunk a tanuláshoz, és később az elhelyezkedéshez – mutatott rá Eszik Édua. Hozzátette: ma a munkaerőpiacon a képességeik alapján érvényesülhetnek az emberek, ezért a tanácsadások során ezek fejlesztésére fektetik a legnagyobb hangsúlyt, valamint arra, hogy mely tevékenységi körökön keresztül tehetik ezt meg.

A nyíregyházi Kontaktpont Irodában a karrier- és pályaorientáción túl vállalkozói és pszichológiai tanácsadásra is jelentkezhetnek a fiatalok a 42/814-061-es telefonszámon.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!