Nyíregyháza hírei

2015.01.25. 11:13

Füstbe ment a tarifa?!

Nyíregyháza - Olvasóinkat élénken foglalkoztatja a kéményseprési díjszabási tarifa.

Nyíregyháza - Olvasóinkat élénken foglalkoztatja a kéményseprési díjszabási tarifa.

„Sokat hallunk a rezsicsökkentésről. Nem tudom, ez a kéményseprő cégre nem vonatkozik? Tavaly 3612 forintot fizettem nekik. Most kijött egy szakember, öt perc alatt elvégzett egy munkát, s átnyújtotta a már előre elkészített számlát. Megdöbbentem: 9632 forint volt rajta. Igaz, rezsidíjként elszámoltak 3612 forintot, de így is 6020 forintot kellett fizetnem. 80 éves nyugdíjas vagyok, nekem ez az összeg sokat jelent. Így kell rezsit csökkenteni!” – csattant fel Zs. J. Nyíregyházáról.

„Hogy is van ez?”

„Kaptam egy díjszabási tarifát, amelyben közölték: 2015-től ezek alapján kell számlázniuk. Idáig nagyon alacsony volt a kéményseprési díj, nem tudom, ez hogyan fér össze a rezsicsökkentéssel, mert ez mindennek lehet nevezni csak mérséklésnek nem: 735 forintról csökkent a díj 2235 forintra. Egy 20 lakásos épületnél beszednek 44 700 forint kéményseprési díjat. Tavaly 14 700 forint volt az épület kéményseprési díja. Hogy is van ez?” – teszi fel a kérdést másik hűséges olvasónk.

– A kötelező kéményseprési közszolgáltatást kormány és belügyminisztériumi rendelet szabályozza. A törvény 2. paragrafusa alapján a közszolgáltatás biztosítása megyénkben Nyíregyháza önkormányzatának hatáskörébe tartozik, és a 10. paragrafus első bekezdése alapján a tevékenységért fizetendő díjat is meghatározza – kezdte reagálását Valkó László, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője.

A díjmegállapítás alapja a kormányrendelet 1. mellékletének 2. pontja. A melléklet normaidőket határoz meg, melynek alapján a kormányrendeletben meghatározott 2000 forint rezsióradíj szorzatával kell megállapítani a fizetendő díjat. A rezsicsökkentési törvény alapján csökkent a korábbi 3200 forintos rezsióradíj 2000 forintra. A BM rendelet 11. paragrafus (1) bekezdés b) pontja, illetve a 7. melléklet 5. pontja tartalmazza a számítás részleteit. A díj ez évi eltérése a tavalyi évtől a BM rendelet 12. paragrafus (2) és (3) bekezdésében meghatározott életbeléptető rendelkezések hatályba lépéséből származik.

– Az előzőek miatt lépett életbe a bekötőcsövek tisztítása, a légtérösszeköttetés-, a műszaki-biztonsági felülvizsgálat meglétének ellenőrzése, illetve a szén-monoxid mennyiségének mérése.

A munka a következő lépésekből áll:

– a dolgozó megállapítja, hogy a füstelvezető járat betölti-e a funkcióját, vagyis a füstgáz maradéktalanul eltávozik a készülék után.

– amennyiben nem távozik el, abban az esetben mechanikusan tisztítja a járatokat.

– amennyiben magas szén-monoxid-szintet észlel, akkor megméri annak értékét

– szemrevételezéssel ellen­őrzi, hogy rendelkezésre állnak-e olyan szerkezetek, légbevezetők, amelyek biztosíthatják a megfelelő levegő-utánpótlást

– ellenőrzi a műszaki biztonsági felülvizsgálat meglétét

– a vizsgálat négyévenként műszaki megfelelőségi ellenőrzéssel is kiegészül

Nyilvános a rendelet

– Az új díjmegállapítás miatt majdnem minden kémény díja eltér egymástól, ezért ha konkrét esetet akar ellenőrizni, úgy vagy hívja társaságunk ügyfélszolgálatát, vagy az önkormányzati rendelet normáit figyelembe véve személyesen állapítsa meg. A rendelet megtalálható Nyíregyháza városának honlapján és a társaságunk honlapján is – jegyezte meg végezetül Valkó László, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!