Nyíregyháza hírei

2015.02.01. 14:52

Gondolkodtatnak és gyönyörködtetnek

Nyíregyháza - Szepessy Béla grafikusművész kiállítása nyílt meg a napokban a nyíregyházi Pál Gyula Teremben. A tárlaton látható alkotásokról írta meg gondolatait lapunknak H. Németh Katalin grafikusművész.

Nyíregyháza - Szepessy Béla grafikusművész kiállítása nyílt meg a napokban a nyíregyházi Pál Gyula Teremben. A tárlaton látható alkotásokról írta meg gondolatait lapunknak H. Németh Katalin grafikusművész.„A grafika uralkodó eleme a vonal, ennélfogva közel hív magához. Többszörösen igaz ez Szepessy Béla linómetszeteire, amelyeknek éppen ez az erősségük és csodálatosságuk. Vonalhálóinak szövete sokszólamú üzenetsor, ahol fontos a környezet, de nem mindenáron.

Témái nem szoríthatóak be szűk négyzetcentiméterekbe, mert rétegeket tesz egymásra, de azért sem, mert szívesen lép vissza a múltba – akár évszázadokat is, ezt pedig részletezően teszi. Várurak és várúrnők csevegnek kedélyesen, harcosok csapnak össze egymással, kastélyok emelkednek a kies magaslatokon, vagy megbújnak bokrok takarásában. Egy közülük teljes terjedelmével átfordul önmagán, és úgy néz vissza ránk a víz tükrében.

Másutt ismét fák, dombok, várak láthatóak tengelyesen szimmetrikusan, pontos formaismétlésekkel. Ezeknek a magyarázata az, hogy ha az ember teste is szimmetrikus, akkor a táj miért ne lehetne az. A köztudat azt tartja a grafikáról, hogy kisméretű. A kiállított huszonöt linómetszet azonban kivétel nélkül nagy.

Szepessy Béla február közepéig látható metszetei intellektuális kalandok, amelyek egyszerre gondolkodtatnak és gyönyörködtetnek.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!