Nyíregyháza hírei

2015.02.04. 10:45

Húszmilliárddal megemelték Szabolcs megye fejlesztési keretét

Nyíregyháza, 2015., február 4., szerda (MTI) - Húszmilliárd forinttal megemelte a kormány Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlesztési keretét - közölte a megyei önkormányzati közgyűlés elnöke az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2015., február 4., szerda (MTI) - Húszmilliárd forinttal megemelte a kormány Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlesztési keretét - közölte a megyei önkormányzati közgyűlés elnöke az MTI-vel.

Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a korábban meghatározott 70 milliárd forint forrásösszeggel szemben így az új, 2014-2020. közötti európai uniós pénzügyi ciklusban 90 milliárd forint áll rendelkezésre a halmozottan hátrányos helyzetű megye fejlesztéséhez.

Hozzátette: a kormány növelte a külön beruházási kerettel rendelkező Nyíregyháza megyei jogú város forrását is, 23 milliárd forintról 24 milliárdra.

A szabolcsi önkormányzati közgyűlés vezető tisztségviselője arról is tájékoztatott, hogy a két, együttesen 114 milliárd forintos keret mellett a mintegy 560 ezer lakosú megye ágazati operatív programok fejlesztési támogatásaiból is részesedhet majd.

Így például európai uniós támogatással épülhet tovább az M3-as autópálya Vásárosnamény és a magyar-ukrán országhatár közötti része, folytatják a Rohod-Csengersima közötti 49-es számú főút korszerűsítését, valamint a Debrecen-Nyírbátor-Mátészalka közötti 471-es főút szabolcsi szakasza is brüsszeli forrásból újulhat meg.

Seszták Oszkárt, a szabolcsi közgyűlés elnökét - mint azt megerősítette - januárban kinevezték a Régiók Európai Bizottsága (RB) közgyűlésének magyar delegációja teljes jogú tagjává. A delegációja 12 teljes jogú és 12 póttagból áll. Seszták Oszkár mellett teljes jogú tag lett Árgyelán János, a Fejér Megyei Közgyűlés tagja, Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Dudás Róbert, Mátraballa polgármestere, Horváth Jácint, Nagykanizsa önkormányzati képviselője, Keresztes László, Pécs önkormányzati képviselője, Kovács Rajmund, Budapest XVI. kerületi önkormányzati képviselője, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke és Varga Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés tagja.

A 28 uniós tagország RB-közgyűlésének küldetése, hogy a regionális és a helyi önkormányzatokat és közösségeket bevonják a közösség döntéshozatali folyamatába. Az új összetételű RB-közgyűlés február 11-én kezdi meg ötéves mandátumidőszakát. Az első brüsszeli ülésen a 350 tag megválasztja a közgyűlés elnökét és első alelnökét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!