Nyíregyháza hírei

2015.02.21. 11:38

Nincs ok pánikra: fizetnek!

Nyíregyháza - Pénteken az alapítói és felügyelő bizottsági ülésen döntöttek a „hulladékügy” folytatásról.

Nyíregyháza - Pénteken az alapítói és felügyelő bizottsági ülésen döntöttek a „hulladékügy” folytatásról.

Amint azt korábban megírtuk, inkasszót rendelt el az adóhatóság az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási (ÉAK) Kft. számláján. A helyzet időközben enyhült, s ha meg nem is oldódott, újra fizetőképes a hulladékszállításért felelős megyei cég.

Pénteken délután alapítói és felügyelő bizottsági ülést tartott a céget működtető Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Települési Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás, és miután felszállt a füst, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke készséggel nyilatkozott a Kelet-Magyarországnak:

– Nem indokolt a csődhelyzet kihirdetése – nyomatékosította a tárgyaláson a megyét, azaz a Szabolcs-Szatmár-Beregi településvezetőket képviselő Seszták Oszkár.

A gondot a tavalyelőtt bevezetett, majd tavaly megduplázódó hulladéklerakási járulék jelenti. Az ÉAK Kft. több mint 500 millió forintnyi értékben adós az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőségnek. Mindeközben közel 600 millió forint lakossági kintlévőség halmozódott fel.

– Miután feloldották az inkasszót, már utaltunk is. Ezúton kijelentem: az alvállalkozók megkapják a pénzüket, az esedékes számlákat ki tudjuk fizetni – hangsúlyozta Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft. igazgatója, egyúttal közölte, hogy bízik az állami támogatásban.

Ezt komoly tárgyalások előzik meg: a jövő héten Seszták Oszkár Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárral egyeztet hamarosan.

Nyíregyháza önkormányzata partner az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft. és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulásnál kialakult pénzügyi helyzet megoldásában. Mindezek mellett az önkormányzat elsődleges feladata, hogy a városlakók, valamint az önkormányzati tulajdonú Térségi Hulladékgazdálkodási (THG) Kft. érdekeit képviselje a kialakult helyzetben.

Nyíregyháza vezetése hónapokkal ezelőtt észlelte a jelentkező problémákat és minden szükséges előkészítő lépést megtett azért, hogy Nyíregyházán és a környező 53 településen, (amelyen a THG Kft. a szolgáltató) a szemétszállítás folyamatos és zavartalan legyen, abban az esetben is, ha a pénzügyi helyzet kezelése elhúzódna. Erről az érintett települések polgármestereit és Nyíregyháza közgyűlését dr. Kovács Ferenc polgármester február 19-én személyesen tájékoztatta.

A „hulladékügy” hullámairól megyei polgármestereket kérdeztünk meg: náluk érzékelhető-e bármi is a cég szolgáltatásai terén?


A Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Települési Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulás feladata

A társult önkormányzatok – ebbe értendő még a 11 társuló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település is – közigazgatási területén, összehangolt fejlesztések, közös programok fejlesztése abból a célból, hogy a megyében korszerű, EU-konform, regionális hulladékgazdálkodási rendszert alakítsanak ki, mely magába foglalja a hulladék gyűjtését, válogatását, újrahasznosítását illetve a válogatási maradványok korszerű EU-szabályozásnak megfelelő lerakóban való elhelyezését.

Ehhez kapcsolódó technikai és technológiai módszerek kialakítása az eszközök beszerzése, a szükséges beruházások megvalósítása, az illegális, vagy felhagyott hulladéklerakók rekultivációja.

KM–NyZS, LTL

Bővebben a Kelet-Magyarország 2015. február 21-i számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!