Nyíregyháza hírei

2015.02.08. 12:08

Nyíregyházi huszárok a Kárpátokban

Nyíregyháza - A nyíregyházi huszár­ez­red a Kárpátokban töl­tötte 1915 első napjait.

Nyíregyháza - A nyíregyházi huszár­ez­red a Kárpátokban töl­tötte 1915 első napjait.

Január 30-án az ezred felkészült a biztosra várt orosz támadás kivédésére. Nagy Ákos ezredes, ezredparancsnok úgy döntött: a jobbszárnyat (5. és 6. század) Rakovszky őrnagy, a közepet (1. és 3.) Oehm őrnagy, a balszárnyat (2. és 4. század, és a géppuskás osztag fele) Jacobs százados vezényelje.

A lövészosztály parancsot kapott, hogy két századdal törjön előre a 619-es magassági ponttól északnyugatra a hegygerincen és a Meredély felé vonuló orosz erőkre tüzeljen. A várt támadás január 31-én délután kezdődött. A hatalmas orosz túlerő miatt előbb az 1. lovashadosztály balszárnyán levő 12. huszárezred, majd a középen védekező 7. huszárezred – igen súlyos veszteséggel – szorult vissza. A 14. huszár­ezredet megelőző járőrcsatározás után, amelyben Oehm őrnagy csoportja két halottat és négy sebesültet vesztett, körülbelül két orosz zászlóalj támadta meg.

Délután 3 óra 15 perckor az oroszok áttörték Oehm őrnagy csoportját, egyben pedig oldalba kapták az ezred balszárnyát. Az áttörést a Szárazhegyen levő ezredparancsnoksággal a távbeszélő járőr még közölte, de a távbeszélő-állomás is orosz kézre került. A hadosztály-parancsnokság elrendelte, hogy az ezred a Szárazhegytől északra fekvő magaslatokra vonuljon vissza. Az ezred balszárnya Nagytavas irányában vágta át magát, a zöm Szárazhegyre vonult vissza, és rövid időre a parancs szerint állást foglalt. Itt megállapították, hogy Oehm őrnagy csoportját, mikor azt az oroszok megrohanták, a saját tüzérség hátba lőtte. Késő este volt, mikor az ezred részben Kistavason, részben Szárazhegyen gyülekezett.

Veszélyes ágyútűz

A veszteségek jelentősek voltak. Az első jelentés szerint Szárazhegynél az ezred csupán 150 karabélyból állt. Később a pontos veszteség is kiderült: Szkenderovich főhadnagy fogságba került, elesett 11, megsebesült 9, eltűnt 19, és foglyul esett 3 huszár, vagyis a harcban álltak 14%-a.

Szárazhegynél az ezred gyülekezett részei este 8 óráig tartottak ki, s azután Alsóladácsra vonultak vissza, ahol február 1-jén a kötelékeket rendezték. Aznap a 14-esek az Alsóladácstól keletre fekvő magaslaton foglalták el állásaikat. Az egyik osztály volt az első vonalban, a másik tartalékban állt.

Február 2-án az ezred állását, valamint a hadosztálynak tőle balra levő zömét nagy túlerő támadta meg. A 14. huszárezred délben kezdte meg a visszavonulást, előbb a Kispolány és Kistavas között levő magaslatra, majd amikor kiderült, hogy nagy orosz erők vonulnak nemcsak az ezred arcvonala, hanem mindkét oldala felé is, folytatta visszavonulását a Kispolány-Havaj úton keresztül Hegyesbisztrára. Itt töltötte az éjszakát az ezred, a közvetlenül Hegyesbisztrától északra kiállított főőrs (5. század) fedezete alatt.

Február 6-áig a 14. huszár­ezred tartalékban maradt a támadásra készülő gyalogság mögött. Az ezredet egész nap ágyútűz veszélyeztette. Este 10 órakor aztán azt a parancsot kapták, hogy Varanno irányába kerülve az Ondava folyó völgyébe húzódjanak, és csatlakozzanak Sztropkón a lovashadosztály zöméhez.

Bene János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!