Nyíregyháza hírei

2015.02.19. 10:33

Ülésezett a nyíregyházi közgyűlés: megszavazták az idei költségvetést

Nyíregyháza - Ülésezett Nyíregyháza képviselő-testülete: a közgyűlés vezető témája az idei költségvetés volt.

Nyíregyháza - Ülésezett Nyíregyháza képviselő-testülete: a közgyűlés vezető témája az idei költségvetés volt.

A polgármester szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a költségvetés kényszerpályán mozog. Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) szerint a tervezet stabilitást közvetít. Kiemelte, hogy a város saját forrásokat biztosít arra, hogy a szociális ellátások mértéke ne csökkenjen. Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz) úgy fogalmazott: a költségvetés a fejlődés útját vetíti előre. Szerinte a számok azt mutatják, hogy gyógyulófélben van a város.

Nagy László szerint a mindenkori városvezetés felelőssége, hogy a fejlesztéseket ne a választási évekhez igazítsa. A tavalyi és az idei költségvetést összehasonlítva szembetűnő, hogy egy éve, amikor választások voltak, rengeteg fejlesztés történt, ezzel szemben az idén ezek mértéke nagyon alacsony. A költségvetés sok szempontból a kormányzati ámokfutást tükrözi - mondta.

Dr. Kovács Ferenc zárszóként azt mondta, a sikerült eltüntetni a korábban felhalmozott hiányokat, és ezek a súlyos mínuszok nem is termelődnek újra. A büdzsé szerinte azt mutatja, hogy a város jó úton jár. A testület az ellenzék egyetlen módosító indítványát sem támogatta, a költségvetést a közgyűlés 14 igen és hét nem szavazattal fogadta el.


A piaccsarnok befejezésének összege a Nyírvv költségvetésében szerepel, a burkolat májusra elkészül - hangzott el. Az út- és járdafelújításokra szánt összeg közel 800 millió forint - ezen a téren a legnagyobb a lemaradás, és nem lehet egy év alatt minden problémát megoldani, hiszen közel 20 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy valamennyi út és járda megújuljon. A Sóstó-fejlesztés elemeiről dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója elmondta: jelenleg eszközbeszerzések zajlanak, felújítják a sziget hídját, illetve a csónakházat, de játszótér is épül.

A nagykörút befejezéséről Veress István főépítész azt mondta, ez két ütemben valósulhat meg, az elsőnek a tervezése most folyik. A teljes befejezéshez a MÁV együttműködésére is szükség lenne, hiszen érinti a vasútállomás előtti teret is. A Hatzel tér felújításával kapcsolatos tervek még nem készültek el, a lakosság véleményét meghallgatva alakítják ki majd ki az átalakítás szempontjait.

Dr. Kovács Ferenc polgármester azt mondta, a költségvetés tárgyalásakor el kell mondani azt is, hogy 25 milliárd forintot kap a város uniós forrásokból - ezeket valószínűleg júniusban írják alá. A korábban említett köztéri alkotás a Benczúr család hagyatéka, ha bebizonyosodik, hogy a szobor valódi, a városé lesz - mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Hunyadi János szerint ez az utóbbi évek legszegényebb költségvetése. Tízmilliárd forinttal kevesebb a bevétel, mint tavaly, ami az állami támogatások csökkenéséből ered. A fejlesztési beruházásokra fordítható összeg a tavalyihoz képest a felére csökken, ami a város megtorpanásához vezet. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, az állami támogatások mértéke nem csökken. A fő összeg csökkenése abból ered, hogy több milliárd forintos beruházások zárultak le, és nem szerepelnek benne azok a pályázati források, amelyekről még nincs megállapodás. A polgármester azt mondta, biztos abban, hogy ha ezek beérkeznek, legalább 35 milliárdos lesz a fő összeg.

Dr. Tirpák György azt mondta, a költségvetés azt mutatja, stabil a város pénzügyi helyzete, amihez kellett a takarékos gazdálkodás, a városlakók erőfeszítései, az adózási morál javulása, a bizalom és a kormány segítsége is. Tormássi Géza (Fidesz) szerint ez egy fejlődésorientált költségvetés, ennél jobban ezt a tervezetet nem lehetett volna elkészíteni.

Póka Imre szerint minden városlakónak a szűk környezete a legfontosabb: hogy milyenek az utak, a járdák, vannak-e játszóterek. Szerinte ha lenne egy kimutatás arról, hogy az egyes választókerületekben mennyi pénzt fordítottak infrastrukturális fejlesztésekre, nagyon furcsa számok jönnének ki. Úgy fogalmazott: a Kertváros mostohagyerek.

Jeszenszki András azt mondta, a költségvetés kényszerpályán mozog, pályázati forrásoktól függ. Szerinte komoly probléma, hogy kormány központosítási törekvései miatt az önkormányzatok kiüresednek, hiszen fontos feladatok kerülnek ki a hatáskörükből - pl. oktatási, szociális területeken.


A város idei költségvetéséről tárgyal a testület.

Jeszenszki András (Változást Nyíregyházáért) a Sóstó-fejlesztés új elemeiről érdeklődött, azt is kérdezte, hogy a Móricz Zsigmond utca felújítása miért önkormányzati forrásból valósul meg - ez egy állami kezeléseben lévő út, illetve arra is kíváncsi volt, hogy mit takar pontosan a Hatzel tér felújítása.

Szilvási István (Fidesz) a RÉS alapítvány és a Periféria egyesület többlettámogatására vonatkozó módosító indítványokkal kapcsolatosan azt kérdezte, hogy erről egyeztetett-e a városvezetés, illetve a módosítást benyújtó frakció az érintettekkel? Azt is megkérdezte, hogy a fertőző májgyulladás elleni védőoltásra javasolt 10 millió forint hány gyerek oltását tenné lehetővé, és hogy az indítványt benyújtók hogy tervezték pontosan a Benczúr tér köré tervezett futópályát?

Béres Csaba (Jobbik) a Búza téri piaccsarnokkal kapcsolatosan azt kérdezte, mikor kezdődik el a harmadik ütem (parkolóépítés, a talaj rendbetétele), a költségvetésben ugyanis erre nem terveztek forrást. Hunyadi János (Változást Nyíregyházáért) megkérdezte, hogy jár-e majd létszámváltozással az, hogy márciustól a segélyezési ügyek egy része átkerül a járási hivatalokhoz.

Póka Imre (Változást Nyíregyházáért) arra volt kíváncsi, hogy hol épülnek új ovifoci pályák, illetve hol terveznek új kutyafuttatókat? Nagy László (Változást Nyíregyházáért) elmondta: mivel a módosító indítványok benyújtására alig 72 óra állt a rendelkezésükre, tételes elszámolással nem tud szolgálni Szilvási Istvánnak. A szociális ellátással kapcsolatosan azt kérdezte, a csökkenő ellátásokkal párhuzamosan nő-e a közfoglalkoztatásra szánt összeg? Köztéri alkotásra 2 millió forintot szán a város - mi lesz ez? - kérdezte. A város zöldfelületeinek felmérésére 18 hónapot szán a város - a képviselő azt kérdezte, miért kell erre másfél év?

Jászai Menyhért alpolgármester a RÉS alapítvány és a Periféria egyesület támogatásáról elmondta: az 1, illetve 12 milliós forrás egyeztetett összeg. A segélyezésnek csak kis része kerül át a járásokhoz, de ez nem feltétlenül jelent elbocsátást, a cél az, hogy a hivatalon belüli áthelyezéssel meg tudják oldani a feladatokat. Azt mondta, nem csökken a segélyezettek köre és mértéke sem, sőt: új ellátási formákat vezetnek be.

Dr. Krizsai Anita, a szociális és köznevelési osztály vezetője megerősítette: nem szűnnek meg ellátások. Van olyan segélyezési forma, amit márciustól a járási hivatalok folyósítanak, de ez nem jelenti azt, hogy megszűnik.


Napirend előtt Jeszenszki András (Változást Nyíregyházáért) azt javasolta, hogy a szociális rászorultságtól függő ellátásokról szóló rendelet megalkotását tolják el egy héttel azért, hogy a lehető legalaposabb előkészítés után hozhassanak döntést. Dr. Kovács Ferenc polgármester azt mondta, nem tartja indokoltnak, hogy ne ma szavazzak, hiszen az egyeztetések megtörténtek, az eddig nyújtott ellátásokat pedig a város továbbra is biztosítani tudja. A testület elutasította a javaslatot.

Nagy László (Változást Nyíregyházáért) arról beszélt, hogy a városban csökkent azoknak a helyeknek a száma, ahol buszjegyet és bérletet lehet venni - a Sóstói úti kórháznál pl. a Nemzeti Dohánybolttal közös a helyiség, így oda nem mehetnek be 18 év alattiak. Azt kérte, hogy a városvezetés tárgyaljon erről a Volánnal. A polgármester elmondta: felvetette a problémát a Volánnak, reméli, hogy március-áprilisra megoldódik ez a gond. Dr. Tirpák György (Fidesz) azt mondta, hogy elkezdődött végre a Szállás út és Vezér út környékén a munka, és azt mondta, az orosiak életét nagyban megkönnyíti majd, hogy ezekben a fontos közlekedési csomópontokban körforgalmak épülnek.

Lövei Csaba (Változást Nyíregyházáért) szerint a legutóbbi közgyűlésen a polgármesternek tájékoztatni kellett volna a testületet arról, hogy kinevezte a temetkezési vállalat új igazgatóját és meg kellett volna köszönni Szekrényes András több évtizedes munkáját. Kovács Ferenc azt mondta: erre valóban sort kellett volna keríteni, de a közgyűlése jelen van az új igazgató, Róka Zsolt, aki bemutatkozott a testületnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!