Nyíregyháza hírei

2015.02.17. 17:30

Vasárnapi vásárlás – csak kicsiben?

Nyíregyháza - A kereskedők szerint a magyar életmódhoz hozzátartozott a vasárnapi nyitva tartás.

Nyíregyháza - A kereskedők szerint a magyar életmódhoz hozzátartozott a vasárnapi nyitva tartás.

A parlament tavaly decemberben fogadta el a kereskedelmi ágazatban a vasárnapot pihenőnappá nyilvánító törvényt. Az idén március 15-én életbe lépő jogszabály szerint a hét utolsó napján csak a kétszáz négyzetméternél kisebb üzletek nyithatnak ki, amennyiben a tulajdonos vagy közvetlen családtagja dolgozik bennük. A most készülő részletszabályozásában az is szerepel, az eddig ismert üzletek mellett vasárnap nyitva lehetnek a kertészetek, az építőanyag-szakboltok, a kisebb tüzép-telepek. Azonban ezek az üzletek is csak akkor, ha a boltban olyan valaki dolgozik, aki legalább 20 százalékos tulajdonosa a vállalkozásnak.

Öröm és bosszúság

– Nem biztos, hogy jó döntést hoztak – nyilatkozta lapunknak Zsírosné Lukács Enikő –, mert szerintem sok ember állását tették kockára. Aki vasárnap dolgozott, hétköznap megkaphatta a szabadnapját. Nem értem, mit oldottak meg ezzel. Persze örülünk annak, ha a multik bezárnak, s hozzánk jön a vásárló. Biztosan tapasztalunk némi fellendülést is, de arról már fogalmam sincs, hogyan fogjuk mindezt munkaerővel bírni. Megpróbáltunk minden fórumon tájékozódni, de mindenki mást mond, s így mi sem látunk tisztán. Ami bosszant bennünket, hogy a kenyérboltokra, vagy a dohányboltokra miért nem vonatkozik mindez? Az ott dolgozóknak nincs családjuk? Itt öten visszük az üzletet, s nem tudom, hogyan oldjuk majd meg a vasárnapokat alkalmazottak nélkül – mondta el a Sweety Csemege tulajdonos-üzletvezetője.

Egyelőre reménykedik

Az egyik szeme sír, a másik nevet Gyebróczki Andrásnak. Szerinte a magyar életmódhoz hozzátartozott a vasárnapi nyitva tartás, mivel a többség éjjel-nappal robotol, és sokan csak a hét utolsó napján tudnak kényelmesen bevásárolni.

– Egyelőre reménykedem – nyilatkozta –, hogy egy kicsit megdobja majd a forgalmunkat a Kék Csemegében, mert az utóbbi időben leszállóágba kerültünk. A másik oldalról viszont a szabadidőmből vesz el, kevesebbet tudok majd például a gyermekemmel lenni.

Az este nyolcig nyitva tartó családi vállalkozás beltagja még óvatosan fogalmaz: – Összességében nagy dolgot nem várok, mert errefelé általában csendesebbek a hétvégék, nincs túl nagy forgalom. S attól is félek, hogy az első meglepetés, s némi forgalomnövekedés után a vásárlók áttervezik a szokásaikat, s a vasárnap is nyitva lévő üzletekről végképp megfeledkeznek.

Hosszabb nyitva tartás

A vasárnapi zárva tartás szinte minden bevásárlóközpont működését negatívan érinti.

– A törvény előírásainak megfelelően vasárnaponként a Korzó épülete zárva lesz. Bevásárlóközpontunk összes látogatójának 17-18%-a vasárnaponként tér be hozzánk, ez évente közel 700 ezer embert jelent – számszerűsített Kenyeres Anita centermanager.

Annak érdekében, hogy a torlódásokat elkerüljék, március 16-át követően pénteken és szombaton egységesen 21 óráig tartanak nyitva az üzletek.

– Tartok tőle, hogy az új rendelet következményei beláthatatlanok, és negatív hatásai továbbgyűrűznek a gazdaság más területeire is, hiszen hatással lesznek a kiszolgáló, például a gyártó és szállítmányozó cégek tevékenységére – vélekedett Kenyeres Anita. – Turisztikai szempontból is károsnak tartom az új előírást; Nyíregyháza sajnos nagyrészt egynapos városként él a belföldi turisták fejében, ezt erősíti az új rendelkezés is. A turisztikai kínálathoz, életminőségünkhöz hozzátartozik, hogy kulturált, rendezett környezetben vásároljunk. Kiderült: a Korzóban jelentős a külföldi vásárlók aránya.

– A környező országokban, elérhető távolságon belül nincs hasonló korlátozás. Ennek hosszú távon érzékelhető elszívó hatása is lehet, mely az adóbevételekre is negatív hatást gyakorolhat – hangsúlyozta a centermanager.

Csatlakoznak a népszavazáshoz?

A napokban dönt arról, hogy csatlakozik-e a vasárnapi zárva tartás ellen szerveződő népszavazáshoz a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége – közölte a Napi Gazdasággal az szervezet főtitkára. Balatoni Judit szerint a szövetség már egyeztetett az akciót kezdeményező Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, így csak a tagok közgyűlésének döntésére van szükség. A plázák jelentős többsége egyébként nyitva tart majd vasárnap is, azok a bevásárlóközpontok gondolkodnak csak azon, hogy be kell zárni, amelyekben nem működik mozi – mutatott rá a főtitkár.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!